'Vluchtelingencrisis is zó groot en duurt al zó lang, één oplossing is niet genoeg'
"Eén oplossing of één maatregel is niet genoeg", zegt Eduard Nazarsky van Amnesty International Nederland over het oplossen van de vluchtelingenproblematiek in Europa. "Deze crisis is zó groot en duurt al zó lang, dat je heel veel dingen moet doen om te zorgen dat het wat afneemt."
Brussel staat vandaag in het teken van de migratietop. De 28 Europese regeringsleiders bespreken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu hoe de vluchtelingenstroom naar Europa kan worden ingedamd. Er heerst voorzichtig optimisme.
Amnesty-directeur Nazarsky is momenteel op het Griekse eiland Lesbos, waar de situatie volgens hem nog steeds schrijnend is. “Gisterochtend was ik hier aan de kust, toen een bootje met ongeveer 25 vluchtelingen arriveerde. Die mensen waren echt in shock en kletsnat”, zei Nazarsky vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. “Er waren mensen bij die dachten dat ze gingen verdrinken, omdat de boot zou gaan zinken.”
Hulp van Turkije
Om de vluchtelingenstroom terug te dringen is het noodzakelijk dat mensen niet meer zomaar kunnen doorlopen naar West-Europa. Opvangkampen bij de Turks-Griekse grens moeten daarvoor een oplossing bieden. Turkije heeft inmiddels toegezegd om mensen die geen recht hebben op asiel in Europa, terug te nemen.
Nazarsky heeft zijn twijfels. "Turkije heeft een slechte staat van dienst. Amnesty International heeft in december nog een rapport uitgegeven waarin stond hoe Syrische vluchtelingen in West-Turkije eigenlijk illegaal werden opgepakt, slecht werden behandeld en daarna naar Syrië werden teruggestuurd."
Nazarsky noemt het 'ingewikkeld' om met Turkije afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen. "Zeker als je weet dat op andere terreinen de mensenrechten in Turkije toch ook met voeten worden getreden. Daar moet heel veel aandacht aan worden besteed, voordat je kunt zeggen dat daar echt een goed vluchtelingenbeleid is."
Volgens hem is het wel mogelijk om de illegale stroom vluchtelingen terug te dringen. Hij verwijst naar de Vietnamese bootvluchtelingen begin jaren 80. "De internationale gemeenschap heeft toen een programma van ordelijk vertrek georganiseerd. Er zijn toen meer dan anderhalf miljoen Vietnamezen met een vliegtuig naar veilige landen gebracht."
Het aantal Vietnamezen dat spontaan probeerde te vluchten nam daarna af, zegt Nazarsky. "Sommigen van hen maakten de inschatting: als ik een eerlijke kans heb om over een maand met zo’n vliegtuig mee te gaan, dan houd ik het hier nog wel even vol. En dan ga ik niet op zo’n gammel bootje zitten."