NOS Nieuws

'Wat moeten we doen als we niet verder kunnen reizen?'

De sfeer in het vluchtelingenkamp in het Griekse Idomeni is gespannen. De ruim 10.000 vluchtelingen wachten op de besluiten die worden genomen op de EU-top in Brussel. Besluiten die bepalend kunnen zijn voor hun lot. In Brussel kan worden besloten dat de Balkanroute op slot gaat en dat betekent dat hun reis naar West-Europa hier eindigt.

Vluchtelingen in Idomeni worden nog maar mondjesmaat doorgelaten naar Macedonië. En elke dag komen er meer mensen bij. De wanhoop bij de gesloten grens groeit met de dag, zegt correspondent Marcel van der Steen. "Het is er koud en nat. Er is te weinig eten en drinken."

Toch proberen de mensen hier er het beste van te maken, vertelt Van der Steen tijdens een wandeling door het kamp.

'Ze willen verder, maar het ziet ernaar uit dat dat niet kan'

Het kamp in Idomeni breidt met de dag uit en de kans op ziektes neemt toe in deze slechte hygiënische omstandigheden. De vluchtelingen willen maar één ding: doorreizen naar Europa. Maar wat als dat niet kan?

"Mijn man is gevlucht met de eerste migratiegolf en is nu in Duitsland", zegt een Syrische vrouw. "Ik ben hier met mijn zes kinderen en wil naar hem toe in Duitsland. Ze zeggen dat we herenigd kunnen worden, maar hoe moet dat dan? Wat moet ik doen?" Terug naar Syrië is voor haar geen optie: "Waar ga ik naar terug? Er is helemaal niks om naar terug te gaan."

Nieuw leven

Een Syrische man laat zich niet ontmoedigen. "Als ze de grenzen sluiten, steken we hoe dan ook over. Wat er ook voor nodig is, we zullen gaan. We kunnen nergens naar terug. Onze huizen zijn verwoest."

In de afgelopen 24 uur mochten ruim 300 vluchtelingen die in Idomeni waren gestrand, de grens over. Het merendeel Syriërs en een kleine groep Irakezen. Zij konden met de trein naar Servië maar of ze bij de volgende grens verder kunnen reizen is niet duidelijk.

"Ik hoop dat ze na deze bijeenkomst in Brussel de grens voor iedereen zullen openen", zegt een migrant uit Aleppo. "Zodat iedereen een nieuw leven kan beginnen, ver weg van de oorlog en ons oude leven."

Luchtbeelden van het tentenkamp bij de Grieks-Macedonische grens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl