Hongaarse agenten houden vluchtelingen tegen bij de grens met Kroatië in september vorig jaar
NOS Nieuws

'Hongarije en Kroatië openen grensovergangen'

Hongarije en Kroatië willen drie onderlinge spoorweg-grensovergangen openstellen. Dat meldt het Hongaarse staatspersbureau MTI. Het is nog onduidelijk wanneer de overgangen opengaan en of ze dat ook zullen blijven.

Deze grensovergangen werden tot eind vorig jaar veel gebruikt door vluchtelingen. Ze gingen dicht nadat Hongarije zijn hekwerk langs zijn grens met Kroatië en Servië had voltooid. Daarmee wil Hongarije vluchtelingen buiten houden.

Bondskanselier Angela Merkel

Het nieuws komt op het moment dat in Brussel een EU-top over het vluchtelingenvraagstuk begint. Voorafgaand aan de lunch van de 28 EU-regeringsleiders met de Turkse premier Davutoglu zei Merkel dat zij tegen de sluiting van de Balkanroute blijft.

Volgens Merkel moet de toestroom van vluchtelingen in alle landen afnemen, "dat betekent ook in Griekenland". Volgens het Duitse persbureau DPA staat in de ontwerp-slotverklaring van de EU-top dat de Balkan met onmiddellijke ingang gesloten wordt.

Woede

De Balkanroute is de route die vluchtelingen die vanuit Turkije naar Griekenland zijn gekomen naar Oostenrijk volgen. Tot woede van de Grieken laten landen langs die route vluchtelingen die naar West- en Noord-Europa willen nog maar zeer beperkt door. Die landen wijzen onder meer op de beperkte opvangcapaciteit en problemen voor de binnenlandse veiligheid.

Een gevolg van het sluiten van de grenzen is dat de vluchtelingen in Griekenland blijven, omdat ze niet verder kunnen. Dat land weet niet hoe het de tienduizenden vluchtelingen op een menswaardige manier kan opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl