Een Afghaanse vluchteling achter een Macedonische grensversperring
NOS Nieuws

Landen langs de Balkanroute verscherpen grenscontroles

Oostenrijk en zijn zuidelijke buurlanden gaan scherpere grenscontroles houden om de stroom vluchtelingen via de Balkanroute in te dammen. Ze willen niet langer wachten op maatregelen van de EU, die ze besluiteloos noemen. Ze waarschuwen dat ze op enig moment de grenzen helemaal zullen sluiten.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner zei op een bijeenkomst in Wenen dat "de vluchtelingenstroom moet worden ingedamd, anders wordt het een kwestie van overleven voor de Europese Unie".

Ministers van de EU-landen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Bulgarije en van Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië gaven in Wenen een verklaring uit. Daarin wijzen ze op de beperkte middelen en opvangcapaciteiten die ze hebben, de mogelijke gevolgen voor de binnenlandse veiligheid, sociale problemen en integratieproblemen.

Ministers uit Oostenrijk en Kroatië bij de presentatie van de verklaring

Het is onmogelijk om eindeloze aantallen vluchtelingen op te nemen, zeggen de landen en ze sluiten niet uit dat de grenzen helemaal dichtgaan. Voorlopig willen ze alleen mensen met geldige papieren doorlaten. Mensen met valse papieren of die twijfelachtige verklaringen afleggen over hun nationaliteit of identiteit worden teruggestuurd.

Tegelijkertijd willen ze de toegang voor "echte" vluchtelingen niet onmogelijk maken.

De Duitse bondskanselier Merkel krijgt indirect kritiek met de opmerking dat Duitse politici een open-deuren-politiek aanhangen, maar van Oostenrijk verlangen dat het iedereen die naar Duitsland wil tegenhoudt.

Woedend

Griekenland is woedend dat het niet was uitgenodigd voor het overleg in Wenen. De Grieken zouden zich niet coöperatief opstellen en alleen maar bezig zijn om de vluchtelingen zo snel mogelijk over hun grenzen verder Europa in te loodsen. De Griekse minister van Immigratie spreekt van een "vijandelijke actie" en beschuldigt de landen ervan dat ze Europese verdragen en internationale wetten over vluchtelingen schenden.

Premier Tsipras zegt dat hij alle Europese besluiten zal blokkeren totdat er een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over Europa komt.

Referendum

Ook Hongarije was niet bij de besprekingen aanwezig. Dat land heeft al maatregelen genomen om asielzoekers tegen te houden. Daar komt nu bij dat premier Orban een referendum wil houden over de vraag of het land het aantal vluchtelingen moet opnemen dat de EU heeft toegewezen. Daarmee strijkt hij Brussel opnieuw tegen de haren in. Er is nog geen datum voor het referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl