De Nationale Ombudsman Van Zutphen zwijgt na afloop van zijn besloten gesprek met Kamerleden over Dullaert
NOS Nieuws

Nationale ombudsman weigert commentaar op vertrek Dullaert

De Nationale ombudsman Van Zutphen wil geen opheldering geven over het gedwongen vertrek van de Kinderombudsman Dullaert. Na afloop van een besloten gesprek met Kamerleden wilde Van Zutphen de wachtende pers niet te woord staan.

"Ik zeg niets", zei Van Zutphen. Hij benadrukte met de Kamer een vertrouwelijk gesprek te hebben gehad en daar niets over te kunnen zeggen. Op de vraag om aan de Nederlandse kinderen uit te leggen waarom de Kinderombudsman weg moet, zei hij: "Dat is de verkeerde vraag".

Duidelijkheid

De Kamer heeft Van Zutphen gevraagd naar de Kamer te komen om duidelijkheid te krijgen over zijn besluit om zijn collega Dullaert niet te herbenoemen of zijn contract te verlengen. Van Zutphen schreef vorige week in een brief aan Kamervoorzitter Arib dat hij zijn eigen "accenten" wil leggen.

Ombudsman Van Zutphen: geen commentaar

Ik zeg niets.

Nationale ombudsman Van Zutphen na afloop van zijn besloten gesprek in de Tweede Kamer over het gedwongen vertrek van Dullaert

Het CDA en D66 zeiden vorige week al dat het vertrek van Dullaert veel vragen oproept. Ook wordt gevreesd dat Dullaerts werk voor de versterking van de positie van kinderen verloren gaat. Het vertrek van Dullaert leidt tot veel protest en verontwaardiging en er zijn al meer dan 25.000 handtekeningen ingediend door mensen die willen dat hij blijft.

De Tweede Kamer gaat formeel niet over de voordracht van een nieuwe Kinderombudsman. Het is namelijk een zogenoemde substituut-ombudsman, die de Nationale ombudsman zelf mag aanstellen. Wel moet de Kamer de benoeming goedkeuren. Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat er niet over.

Personeelsbeleid

Het Kamerlid Kuzu wil dat er nu een openbaar gesprek komt met de Nationale ombudsman en hij hoopt op een debat met minister Plasterk, maar in de Kamer kreeg hij hier geen steun voor. Partijen als de VVD, PvdA, ChristenUnie en ook D66 benadrukken dat het geen zaak van de Kamer is.

Bij het besloten gesprek hebben Kamerleden wel duidelijk gemaakt dat er niet te lang geen Kinderombudsman mag zijn. Van Zutphen zal daar snel een oplossing voor moeten vinden en dat aan de Kamer vertellen in een besloten bijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl