Kinderombudsman Dullaert op de Internationale Dag Rechten van het Kind in de Eerste Kamer ANP

Oppositiepartijen CDA en D66 willen opheldering over het plotselinge vertrek van Kinderombudsman Dullaert. De partijen vinden dat zijn vertrek veel vragen oproept. Ook wordt gevreesd dat Dullaert's werk voor de versterking van de positie van kinderen verloren gaat.

"Dullaert heeft zich heel nadrukkelijk ingezet voor thuiszittende kinderen en zijn inzet mag niet verloren gaan," zegt D66-Kamerlid Van Meenen. Zijn CDA-collega Amhaouch prijst de huidige Kinderombudsman.  "Hij leverde goed werk en dat verdient continuïteit."

Accenten

Vanmorgen werd bekend dat de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen niet van plan is zijn collega te herbenoemen of zijn contract te verlengen. De ombudsman wil zijn eigen team samenstellen. "Waarmee hij de accenten kan leggen die hij belangrijk vindt voor het uitoefenen van de taak van het instituut", schrijft Van Zutphen in een brief aan Kamervoorzitter Arib. 

Deze kinderombudsman leverde goed werk en dit verdient continuïteit

CDA-Kamerlid Amhaouch

De termijn van de Kinderombudsman loopt af op 1 april, maar de verwachting was dat Dulleaert nog een termijn zou aanblijven. In september 2015 is hij geïnstalleerd als voorzitter van de Europese ombudsmannen en verricht daarvoor ook allerlei buitenlandse activiteiten, zoals onlangs het bezoeken van een vluchtelingenkamp in Macedonië. Voor het CDA is dit een belangrijk punt. "Dit plaatst Nederland in een koppositie van het versterken van de positie van kinderen, nationaal en internationaal. Deze stap komt daarom op een onverwacht moment".

De Tweede Kamer moet instemmen met een nieuwe voordracht voor de Kinderombudsman, zo is in de wet vastgelegd. De voordracht komt van de zittende Nationale Ombudsman, omdat de Kinderombudsman daar onder valt. Regeringspartijen VVD en PvdA willen nog geen inhoudelijke reactie geven op Dullaerts vertrek. Ze wachten op een nieuwe voordracht en zullen zich er dan over buigen, laten de woordvoerders van de partijen weten. 

Intern heeft het vertrek van Dullaert voor onrust gezorgd. Op Twitter is #Dullaertmoetblijven trending topic en op internet hebben meer dan 1500 mensen hun handtekening onder een petitie gezet. D66-Kamerlid Van Meenen snapt dit wel, omdat Dullaert zich de afgelopen jaren heel nadrukkelijk voor het belang van kinderen heeft ingezet. Het gaat dan om onderwerpen zoals kindermisbruik, pesten, passend onderwijs en armoedebestrijding. 

Van Meenen wil opheldering van staatssecretaris Dekker van Onderwijs over zijn rol in deze zaak. 

STER reclame