De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen ANP

De Nationale ombudsman, een instituut dat de overheid moet controleren op correct handelen en transparantie, is nu zelf onderwerp van gesprek. Er is onrust binnen de organisatie: naast Kinderombudsman Marc Dullaert en substituut-ombudsman Addie Stehouwer moet ook directeur Bekman bij de Nationale ombudsman vertrekken.

Deze aankondigingen roepen intern veel vragen op bij de 170 medewerkers die bij de Nationale ombudsman werken. Zo is onduidelijk waarom Dullaert tot oktober is geïnstalleerd als voorzitter van de Europese ombudsmannen als zijn vertrek nu al vaststaat. 

Reorganisatie

De Ondernemingsraad (OR) bevestigt dat er veel vragen zijn vanwege de vertrekken en een ‘voorgenomen reorganisatie’. Over die reorganisatie zelf is nog weinig bekend. Bij de OR is er nog geen concreet plan ingediend.

Sinds deze week zit algemeen directeur Bekman thuis. Van Zutphen had de OR niet vooraf geïnformeerd over zijn voornemen de functie van directeur Bekman op te heffen. “We hebben toen onze zorgen geuit. Inmiddels zijn we goed in gesprek over de plannen”, zegt een woordvoerder van de OR.

Een woordvoerder van de ombudsman laat weten dat het vertrek van Dullaert al lang bekend was bij iedereen en dat zij het beeld van een onrustige organisatie niet herkent.

Protest

Inmiddels wordt er ook openlijk geprotesteerd tegen het vertrek van Dullaert; #dullaertmoetblijven is trending topic. Er is ook een petitie in omloop, waar in korte tijd meer dan 150 handtekeningen en duizenden likes op volgden. Dullaert liet zich in zijn functie geregeld duidelijk horen over kinderrechtenkwesties en kreeg daarmee veel naamsbekendheid.

Van Zutphen schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat hij zijn eigen team wil samenstellen. 

STER reclame