EPA

Nog dit jaar zou er een vaccin klaar moeten kunnen zijn tegen het zika-virus. In augustus moet er al getest kunnen worden op mensen, zegt wetenschapper Gary Kobinger tegen persbureau Reuters.

Normaal gesproken is er dan nog jaren onderzoek en testen nodig voordat een vaccin door de toezichthouders goedgekeurd wordt, maar er zou besloten kunnen worden dat er sprake is van een noodsituatie. Dan mag het al eerder worden gebruikt.

Momenteel worden er dierproeven gedaan met het vaccin: eerst op kleine dieren, daarna op primaten. 

Tien jaar

Woensdag zeiden wetenschappers dat het mogelijk nog tien jaar duurt voordat er een vaccin op de markt is. De Canadees Kobinger doet onderzoek aan de universiteit Quebec naar het zika-virus. Volgens hem is het van belang voorbereid te zijn op het ergste. "Dit vaccin is makkelijk te produceren. Er kan in korte tijd veel van gemaakt worden." 

Kobinger werkt samen met het farmaceutisch bedrijf Inovio. De aandelen van dat bedrijf sloten 7,6 procent hoger na de bekendmaking dat het bedrijf verwacht het zika-vaccin als eerste op mensen te kunnen gaan testen.

Curaçao

Ook het Butantan Institute in Brazilië zegt in recordtempo te werken aan een vaccin. Zij willen binnen drie tot vijf jaar een vaccin op de markt brengen.

Het zika-virus verspreidt zich razendsnel in Zuid-Amerika en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek door het virus, maar als zwangere vrouwen het virus oplopen, bestaat de kans dat hun kind te kleine hersenen heeft.

Zika komt voor in 23 landen. Gisteren werd het eerste geval van besmetting op Curaçao gemeld. Het is de eerste keer dat iemand in het Koninkrijk der Nederlanden besmet is geraakt. Hoe het met de patiënt gaat en of die zwanger is, is niet bekendgemaakt.

Transgene muggen

Naast de zoektocht naar een vaccin wordt er ook gewerkt aan een manier om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Een van de middelen die mogelijk worden in gezet zijn genetisch gemodificeerde muggen. De kinderen van deze muggen sterven voor ze zelf kinderen kunnen krijgen. De muggenpopulatie zal zo naar verwachting snel afnemen. 

De methode is niet onomstreden. Over de effecten op langere termijn van het gebruik van transgene muggen is nog niets bekend.  

Muggen bestrijden met muggen

STER reclame