Larven van de Aedes Aegypti mug, de mug die het zika-virus verspreidt
NOS Nieuws

Jaar voor ontwikkelen zika-vaccin 'erg optimistisch'

De geschatte termijn van één jaar voor het ontwikkelen van een zika-vaccin, lijkt viroloog Marion Koopmans erg optimistisch. Zij is als hoofd van de afdeling virologie verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam.

"De eerste stap in het ontwikkelen van een vaccin is dat je iets maakt wat lijkt op het virus zodat er een antistof-reactie op gang kan komen. Het ontwikkelen van zo'n kandidaat-vaccin kan heel snel gaan. Dat kan in maanden, of zelfs sneller."

Ook het doorlopen van dierstudies kan volgens haar snel gaan. "Maar dan begint het echte werk pas. Het opzetten van klinische onderzoeken en doorlopen van alle veiligheidsvraagstukken."

Anders dan ebola

Het ebola-vaccin kon binnen een jaar op mensen worden getest, maar Koopmans benadrukt de verschillen tussen de twee virussen. "Het ebola-vaccin kon binnen een jaar getest worden op mensen, omdat er al veel informatie was uit experimenteel onderzoek op dieren en omdat vaccinatie op een heel efficiënte manier kon gebeuren."

Koopmans: "Ebola is een heel ander virus dan zika. Ebola wordt overgedragen van mens op mens, zika van mug op mens. Daarvoor is een ander soort vaccinatieonderzoek nodig, waar veel meer doses voor nodig zijn. Dat betekent dat je de tijd die een bedrijf nodig heeft om dat te maken mee moet rekenen."

Daarnaast valt zika in een virusgroep waar ook andere ziekten zoals dengue gerelateerd aan zijn. "We weten nog niet wat een vaccin tegen de ene ziekte betekent voor het beloop van de ander. Het kan zijn dat daar een negatieve reactie optreedt. Dat moet eerst heel goed worden uitgezocht."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl