Eurocommissaris Pierre Moscovici presenteerde vanochtend de plannen
NOS Nieuws

'Einde belastingparadijzen niet in zicht'

Maatschappelijke organisaties hebben er weinig vertrouwen in dat er met de maatregelen uit Brussel een einde komt aan belastingontwijking door grote bedrijven. De Commissie presenteerde vanochtend de plannen.

"Het voorstel van vandaag blijft ver achter bij de eerder verkondigde ambities", zegt een woordvoerder van Oxfam Novib. Het minimale belastingtarief wat landen moeten hanteren is nog veel te laag, vindt de organisatie.

Oxfam Novib heeft twijfels of de plannen worden aangescherpt nu Nederland EU-voorzitter is. "Het is ironisch dat het het belastingplan wordt besproken met Nederland als voorzitter", aldus de woordvoerder. "Nederland is een belastingparadijs, dat blijkt wel uit de Starbucks-zaak. Als ze echt een einde willen maken aan belastingparadijzen moeten ze stoppen met hun hypocrisie."

Het is ironisch dat dit plan wordt besproken met Nederland als voorzitter

Oxfam Novib

Ook hulporganisatie ActionAid is kritisch. De gedachte achter het plan is goed, maar details van het plan zijn slecht uitgewerkt, stelt de organisatie.

Gokken

De bedrijven zijn ook niet blij met het plan. Volgens jurist Jeroen Lammers van werkgeversorganisatie VNO-NCW gaat de EU juist te resoluut te werken. Daardoor verdwijnen belastingfaciliteiten waar goedwillende bedrijven gebruik van maken. "De flexibiliteit verdwijnt en daar wordt Europa niet beter van en Nederland ook niet", aldus Lammers.

Hij waarschuwt voor de gevolgen van het plan. De Commissie heeft niet goed in kaart wat de gevolgen van het plan zijn. "Dit is gokken", zegt Lammers.

Angstbeelden

"Het verbaast me niets dat VNO-NCW en de fiscalisten angstbeelden oproepen, want hun industrie van belastingontwijking staat onder druk", zegt Europarlementariër Paul Tang.

Volgens hem zet de Europese Unie goede stappen, al maakt het geen einde aan belastingontwijking. Tang: "Er zullen altijd slimme bedrijven zijn die met behulp van sluwe adviseurs mazen in de wet vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl