Een chocoladefabriek in Abidjan, Ivoorkust
NOS Nieuws

Oxfam: Afrika verliest miljarden door belastingontwijking

Afrikaanse landen lopen jaarlijks 10 miljard euro aan inkomsten mis door belastingontwijking van multinationals. Dat zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib.

Volgens Oxfam Novib ontwijken bedrijven onder meer de belasting door gebruik te maken van kunstmatige prijzen tussen verschillende delen van een onderneming. Een Afrikaanse vestiging van een bedrijf verkoopt dan producten voor een te lage prijs aan een Europese vestiging van datzelfde bedrijf.

Daardoor maakt de Afrikaanse vestiging minder winst en de Europese vestiging juist meer. En dan lopen Afrikaanse overheden vennootschapsbelasting mis. Bedrijven doen dit bijvoorbeeld omdat de belastingtarieven in sommige Europese landen lager zijn dan de tarieven in sommige Afrikaanse landen.

Moeilijker

Volgende week is er een G7-top waar ook Afrikaanse regeringsleiders aanwezig zullen zijn. Oxfam Novib roept de G7 op om te werken aan belastinghervormingen waardoor dit soort belastingontwijking moeilijker wordt gemaakt.

Oxfam Novib vindt dat ook Nederland maatregelen moet nemen. Volgens de organisatie lopen ontwikkelingslanden minstens 460 miljoen euro mis door belastingontwijking van multinationals via Nederland.

Verdragen aanpassen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland al veel doet om belastingontwijking tegen te gaan. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werkt aan de aanpassing van de belastingverdragen met 23 ontwikkelingslanden.

Daardoor moet worden voorkomen dat bedrijven met 'lege BV's' in Nederland belasting ontwijken. Tot nu toe is alleen met Malawi overeenstemming bereikt.

Volgens het ministerie werkt Nederland ook samen met de OESO om het gebruik van kunstmatig lage prijzen aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl