Europese bedrijven moeten eerlijker belasting afdragen
NOS Nieuws

Europese Commissie wil belastingontwijking door bedrijven hard aanpakken

Maar liefst vijftig tot zeventig miljard euro lopen de landen van de EU jaarlijks mis omdat bedrijven gebruik maken van constructies om belasting te ontwijken.

De Europese Commissie komt nu met voorstellen die daar een einde aan moeten maken. Centraal staat het uitgangspunt dat er belasting moet worden betaald in het land waar winst wordt gemaakt. Nu zorgen bedrijven er vaak voor dat winst via dochterondernemingen wordt weggesluisd naar plaatsen waar de belasting laag is.

Om dat te voorkomen, moeten er meer mogelijkheden komen om dergelijke constructies bij wet te verbieden. Tot nu toe zijn veel mogelijkheden die bedrijven gebruiken gewoon legaal.

Samenwerken

Verder moeten de landen van Europa veel nauwer samenwerken. Als een multinational in bijvoorbeeld vijf landen actief is moeten de belastingdiensten van die vijf landen kunnen beschikken over elkaars informatie.

Ook moet er een gezamenlijke zwarte lijst komen van landen buiten de EU die belastingheffing bewust ondermijnen. Want bedrijven sluizen hun winst ook vaak weg via landen buiten Europa.

Daarnaast wil de Europese Commissie nadrukkelijk de bevoegdheid krijgen om de lidstaten te controleren en aanwijzingen te kunnen geven over de manier waarop ze hun belastingstelsel inrichten. De hoogte van de belastingen blijven wel de verantwoordelijkheid van de landen zelf.

Goedkeuring

Met deze nieuwe voorstellen geeft de Europese Commissie invulling aan de nieuwe standaarden die de OESO vorig jaar presenteerde. Daarmee wordt beoogd dat landen in de EU elkaar minder beconcurreren via hun belastingstelsels.

De verwachting is dat de nieuwe regels voor Nederland grote gevolgen kunnen hebben, omdat Nederland een relatief gunstig vestigingsklimaat heeft en al langer onder vuur ligt vanwege de rol in talloze constructies die bedrijven gebruiken.

Het voorstel van de commissie moet nog door het Europees parlement en alle individuele lidstaten worden goedgekeurd.

Techbedrijven

Apple en Google profiteren flink van de slimme belastingregels. Volgens een recente berekening van persbureau Bloomberg moet Apple wellicht zo'n 8 miljard dollar (7,89 miljard euro) gaan terugbetalen aan de EU.

Eerder deze week sloot Google nog een akkoord met de Britse fiscus over het betalen van achterstallige belastingen. Op die deal is inmiddels ook alweer kritiek, er komt mogelijk een onderzoek van de Europese Commissie. Volgens persbureau AFP zou de internetgigant inmiddels ook een deal met de Italiaanse belastingdienst hebben gesloten om meer dan 200 miljoen euro terug te betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl