Kamervoorzitter Van Miltenburg ANP

De partijen in de Tweede Kamer hebben een lijst met 37 vragen gestuurd aan Kamervoorzitter Van Miltenburg, over haar rol in de kwestie van de Teevendeal. Ze moet die vragen voor maandagavond beantwoorden. Dinsdag wordt ze vervolgens door haar collega's in een openbaar gesprek aan de tand gevoeld.

De 37 vragen zijn kritisch, en bedoeld om te kunnen beoordelen of Van Miltenburg betrouwbaar en als onpartijdige Kamervoorzitter heeft gehandeld.

Klokkenluidersbrief

De Kamerleden willen onder meer van haar weten waarom zij niet een kopie van een klokkenluidersbrief aan de onderzoekscommissie van de Teevendeal heeft gegeven. In de brief stonden het bedrag van de Teevendeal van 4,7 miljoen gulden en details over de overboeking. Dat was precies de informatie waar de commissie naar op zoek was.

De kopie werd aan Van Miltenburg voorgelegd door Nieuwsuur, met het verzoek om uit te zoeken wat er met de tip van de klokkenluider was gedaan. Van Miltenburg beweert dat Nieuwsuur heeft gevraagd of zij de kopie daarna wilde vernietigen. Nieuwsuur zegt dat dat niet waar is en zegt dat er alleen om vertrouwelijkheid is gevraagd. 

Glas water

Na het gesprek met Nieuwsuur over de brief verstuurde ze een sms'je met de tekst "storm in een glas water". De andere Kamerleden willen nu weten of zij dat sms'je stuurde naar haar partijgenoot VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. En of zij het achteraf nog steeds een storm in een glas water vindt.

Opvallend is dat de Kamerleden ook willen weten met welke VVD-Kamerleden Van Miltenburg misschien nog meer contact heeft gehad over de brief en de Teevendeal in het algemeen. De huidige minister van Justitie Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff hielden zich in die tijd, toen zij nog VVD-Kamerleden waren, met de kwestie bezig.

Origineel

Het ingewikkelde aan de kwestie is dat nog onduidelijk is wat er met het origineel van de klokkenluidersbrief is gebeurd. Dat zou in november 2014 ter attentie van Van Miltenburg naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. In mei en juni 2015 liet Nieuwsuur haar een kopie zien.

Van Miltenburg heeft de NOS laten weten dat zij zelf het origineel van de klokkenluidersbrief nooit heeft gezien. Anonieme brieven werden meestal in de papierversnipperaar gestopt. "Mogelijk is de brief vernietigd, maar we gaan er eigenlijk van uit dat de brief niet is aangekomen", zegt de woordvoerder van Van Miltenburg. 

De Kamerleden willen nu alsnog weten of Van Miltenburg wel genoeg haar best heeft gedaan om de originele brief te vinden, of degene die hem misschien in de versnipperaar heeft gedaan.

Cees H.

Verder willen de Kamerleden ook nog precies weten met welke VVD-ministers en -staatssecretarissen Van Miltenburg contact heeft gehad over de Teevendeal en wat dan met hen is besproken.

De klokkenluidersbrief is in zijn geheel te lezen op pagina 216 en 217 van het rapport. 

STER reclame