ANP

In een procedurevergadering in de Tweede Kamer heeft de oppositie onder leiding van D66 geprobeerd een hoorzitting te organiseren, om Kamervoorzitter Van Miltenburg en oud-ministers te horen over de Teevendeal.

D66-leider Pechtold heeft naar aanleiding van het rapport van de commissie-Oosting nog vragen aan verschillende betrokken VVD'ers, zoals oud-minister Opstelten en Kamervoorzitter Van Miltenburg. 

Klokkenluider

Mogelijk is onder verantwoordelijkheid van Van Miltenburg een brief van een klokkenluider in de papierversnipperaar gestopt. In de brief stond het juiste bedrag van de Teevendeal, 4,7 miljoen gulden, en ook details over de overboeking. De anonieme klokkenluider schreef verder dat minister Opstelten de Kamer verkeerde informatie had gegeven.

Op de brief werd door de staf van Van Miltenburg geen actie ondernomen, hij werd vernietigd. Een paar maanden later liet Nieuwsuur aan Van Miltenburg een kopie van de brief zien. Ze zei dat het de procedure was dat dit soort brieven door de versnipperaar gingen. 

Van Miltenburg deed niets met de kopie van de brief. Zij gaf hem ook niet aan de onderzoekscommissie. Intern noemde ze de kwestie "een storm in een glas water". De brief is in zijn geheel te lezen op pagina 216 en 217 van het rapport.

Aangesneld

De oppositiepartijen wilden Van Miltenburg nader horen over deze gang van zaken. Voor de VVD was alleen Kamerlid Van Oosten aanwezig. Die zag niets in het voorstel van Pechtold. 

PvdA-Kamerlid Recourt had er daarentegen geen bezwaar tegen, zodat het leek of de hoorzitting er zou komen. Totdat op het laatste moment nog twee VVD-Kamerleden kwamen aangesneld: de Kamerleden Mulder en Elias.

Besluiten in een procedurevergadering gaan bij meerderheid van stemmen. In de tweede stemronde kreeg het idee van het horen van oud-ministers geen meerderheid meer, zodat het een hoorzitting met alleen Van Miltenburg zou worden. Dat vonden CDA en PVV weer een beetje vreemd, waardoor ook dat deel van het idee sneuvelde. 

Kamervoorzitter Van Miltenburg laat via een woordvoerder weten dat zij zelf het origineel van de klokkenluidersbrief nooit heeft gezien. "Mogelijk is de brief vernietigd, maar we gaan er eigenlijk van uit dat de brief niet is aangekomen". De kopie van de brief heeft zij op verzoek van Nieuwsuur vernietigd, benadrukt Van Miltenburg.

Uiteindelijk wordt dinsdag alleen commissievoorzitter Oosting zelf uitgenodigd om zijn rapport te komen toelichten.

"Van Miltenburg deed brief in shredder, niet passend"

STER reclame