Kamervoorzitter Van Miltenburg ANP

Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft volgens de Commissie-Oosting zelf verklaard dat zij een brief van een klokkenluider heeft laten vernietigen op verzoek van Nieuwsuur. In het rapport van de commissie, dat gisteren gepresenteerd is, staat de conclusie dat de brief is vernietigd op verzoek van het programma. Volgens Nieuwsuur heeft de rubriek zo'n verzoek echter nooit bij de Kamervoorzitter ingediend. 

Nieuwsuur vroeg van Miltenburg om de brief vertrouwelijk te behandelen, maar niet om de brief te vernietigen.  

Verslaggever Bas Haan van Nieuwsuur heeft de commissie gevraagd of deze passage een interpretatie van de commissie is, of dat deze informatie van Van Miltenburg zelf afkomstig was. In een reactie zegt Oosting dat Van Miltenburg in een brief van 6 november aan de commissie heeft laten weten dat ze de brief "conform afspraak met dhr. Haan" heeft vernietigd. 

Het gaat hier overigens om een kopie van de klokkenluidersbrief. Het origineel werd maanden eerder ter attentie van Van Miltenburg naar de Tweede Kamer gestuurd. Van Miltenburg liet de NOS woensdag via een woordvoerder weten dat zij zelf het origineel van de klokkenluidersbrief nooit heeft gezien. "Mogelijk is de brief vernietigd, maar we gaan er eigenlijk van uit dat de brief niet is aangekomen".

Geen toestemming

Het citaat is voor de bekendmaking van het rapport voorgelegd aan Van Miltenburg. Die heeft volgens Oosting gezegd dat ze "om haar moverende redenen" geen toestemming heeft gegeven om het citaat in het rapport te gebruiken. Volgens Nieuwsuur is er dus geen sprake van dat de Kamervoorzitter is gevraagd om de brief te vernietigen.     

Dinsdag gaat de Tweede Kamer in gesprek met Van Miltenburg over haar rol in de kwestie van de Teevendeal. Van Miltenburg liet vandaag weten dat ze "graag bereid" is de vragen van haar collega-Kamerleden te beantwoorden.   

STER reclame