Kamervoorzitter Van Miltenburg ANP

De Tweede Kamer gaat toch Kamervoorzitter Van Miltenburg bevragen over haar rol in de kwestie van de Teevendeal. Het gesprek met Van Miltenburg, aanstaande dinsdag, is openbaar en heeft steun van een grote meerderheid in de Tweede Kamer. 

Uit het onderzoeksrapport van de commissie-Oosting bleek gisteren dat onder verantwoordelijkheid van Van Miltenburg mogelijk een anonieme brief van een klokkenluider in de papierversnipperaar is beland. 

Stokje

In die brief stonden het juiste bedrag en de betalingsgegevens van de Teevendeal. Informatie waar de Tweede Kamer toen juist naar op zoek was. Volgens Van Miltenburg heeft zij de brief voor het eerst gezien toen Nieuwsuur haar maanden later een kopie gaf.

D66-leider Pechtold probeerde gisteren al een hoorzitting met de Kamervoorzitter en oud-ministers te organiseren, maar dat liep om verschillende redenen op niets uit. VVD-Kamerleden staken een stokje voor deze uitgebreide gespreksronde. Andere fracties vonden daarna dat een hoorzitting met alleen Van Miltenburg een te zwaar middel zou zijn.

Rondetafelgesprek

Vandaag kreeg Pechtold bijval van de fractievoorzitters Buma van het CDA, Roemer van de SP, Klaver van GroenLinks en Segers van de ChristenUnie. Ook de VVD stemt er nu mee in. Regeringspartij PvdA gaf gisteren al aan voorstander te zijn. Het gesprek heet nu geen 'hoorzitting' maar een 'rondetafelgesprek'.

Van Miltenburg zelf heeft in een brief gezegd dat zij "graag bereid" is de vragen van haar collega-Kamerleden te beantwoorden, ook al heeft zij dat al eerder gedaan. De brief van de klokkenluider is te lezen op pagina 216 en 217 van het rapport.

STER reclame