Een Britse Tornado met Brimstone-raketten
NOS Nieuws

Wat staat IS in Syrië te wachten nu de Britten meedoen?

Het Lagerhuis is akkoord met een grotere rol van Groot-Brittannië in de coalitie tegen Islamitische Staat. Na een debat van bijna elf uur werd ingestemd met een kabinetsvoorstel om luchtaanvallen uit te voeren op IS boven Syrië. Wat wil premier Cameron precies bijdragen aan de internationale coalitie?

Een van de belangrijkste toevoegingen die de Britten willen gaan brengen, zijn de acht Tornado-straaljagers die al in Irak worden ingezet. Deze toestellen werden in de jaren tachtig in gebruik genomen om kernwapens te kunnen dragen, maar kunnen in Syrië ingezet worden voor precisiebombardementen.

Meteen na de stemmingen stegen gisteravond vier straaljagers op vanaf een Britse luchtmachtbasis op Cyprus. De Britse minister van Defensie zei dat olievelden in het oosten van Syrië werden gebombardeerd.

Brimstone

De unieke bijdrage die de Britse luchtmacht met deze Tornado’s in de coalitie in Syrië kan leveren, zijn zogenoemde Brimstone-raketten. Dit zijn zeer precieze wapens die in theorie een auto die honderd kilometer per uur rijdt vanaf grote afstand nauwkeurig kunnen raken.

Alleen Tornado-toestellen zijn in staat om die raketten te dragen. Ze kosten meer dan 100.000 pond per stuk. Naast de Britse luchtmacht heeft alleen Saudi-Arabië deze wapens in gebruik.

Op dit moment staan er op de luchtmachtbasis in Norfolk nog twee Tornado-gevechtsvliegtuigen klaar. Die stonden voor de stemmingen in het parlement al klaar om direct naar Cyprus te kunnen vertrekken. Vanaf daar kunnen ze binnen 72 uur na de stemming IS-doelen in Syrië bombarderen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Grote doelwitten

Naast de Tornado’s wil Cameron ook zogenoemde Typhoon-straaljagers inzetten. Hij wil zes van deze toestellen naar Syrië sturen. De vliegtuigen worden uitgerust met Paveway-bommen, die minder nauwkeurig zijn dan de Brimstone-raketten. Cameron wil ze inzetten om grotere doelwitten te raken.

Een groot deel van de tegenstanders van Britse bombardementen in Syrië zegt bang te zijn dat het Verenigd Koninkrijk door de bemoeienis in Syrië een groter doelwit wordt voor terreur. Bij bombardementen is het risico op burgerslachtoffers volgens hen groot en dat zou IS alleen maar meer steun opleveren.

Voor voorstanders zijn juist de Brimstone-raketten een reden om het plan te steunen. Door de grote precisie van de wapens blijft de schade rondom de doelwitten beperkt, zeggen zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl