NOS NieuwsAangepast

IS-coalitie: wie doet wat?

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië bestaat inmiddels uit tientallen landen. Nederland doet nu ook officieel mee. Welke landen zijn aanwezig in de regio en wie doet wat? Een overzicht van de landen die in de regio actief zijn.

Irak

Irak is de hoofdrolspeler in het conflict met IS. Sinds januari rukt de terreurbeweging hier op. Irak vroeg het buitenland om hulp bij het afstoppen van IS. Het Iraakse leger en de Koerdische Peshmerga's vechten op dit moment als enigen op de grond tegen de terreurbeweging.

Verenigde Staten

De Amerikanen leiden de buitenlandse missies in Irak en Syrië. Voor de aanvallen op IS wisten ze een coalitie te smeden. In Syrië wordt samengewerkt met een aantal Arabische landen. In Irak worden steeds meer westerse landen actief. De Amerikanen zelf bombarderen in beide landen. Ze vallen aan met Tomahawk-raketten. Ook zetten ze gevechtsvliegtuigen en drones in.

Jordanië

Jordanië ondersteunt de strijd tegen IS door luchtaanvallen uit te voeren op Iraaks en Syrisch grondgebied. Daarnaast probeert Jordanië geld dat vanuit het land naar IS wordt gesluisd te stoppen.

Saudi-Arabië

Ook Saudi-Arabië steunt de strijd middels bombardementen op IS-doelen in Irak en Syrië. Het land neemt stelling tegen het uitgeroepen kalifaat en heeft volgens persbureau AFP zo'n 366 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulp in Irak.

Frankrijk

Frankrijk voert bombardementsvluchten uit in het noorden van Irak, ter ondersteuning van de Amerikaanse militaire operatie. De Fransen bombardeerden onder meer loodsen van IS bij de stad Fallujah. Daarnaast hebben ze humanitaire en militaire goederen gestuurd naar het gebied. De Fransen bombarderen niet in Syrië.

Canada

Canada heeft tientallen strijdkrachten naar Irak gestuurd. Volgens Canadese media heeft de Canadese luchtmacht zo'n 230 ton aan militaire spullen via Albanië naar Irak gevlogen. Daarnaast heeft het land 15 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor veiligheidsmaatregelen in het gebied.

Australië

Ook Australië gaat doelen van terreurbeweging IS bombarderen in Irak. Er zijn zes toestellen gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten, en er zijn 600 militairen in het gebied aanwezig. Die vechten niet tegen IS, maar worden deels ingezet om Iraakse troepen te adviseren. Het land levert ook humanitaire en militaire goederen.

Nederland

De Nederlandse regering heeft zes gevechtsvliegtuigen ingezet om IS te bombarderen boven Irak. Er zijn ook twee reservetoestellen naar de regio. Eerder stuurde Nederland al duizend gevechtshelmen en kogelwerende vesten naar de Iraakse Koerden.

België

Belgische F-16's hebben verkenningsvluchten en bombardementen uitgevoerd boven Irak. Er zijn zes toestellen gestationeerd in Jordanië, samen met de Nederlandse vliegtuigen. De Belgen vliegen alleen boven Iraaks grondgebied.

Verenigd Koninkrijk

De Britten hebben al luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van IS in Irak. Met twee tornado's schoten ze Koerdische troepen in het noordwesten van het land te hulp. Een handjevol toestellen staat klaar op een basis op Cyprus. Op de grond trainen de Britten Irakezen, voornamelijk Koerden, die het gevecht aangaan met IS.

Duitsland

De Duitsers hebben veertig parachutisten naar Irak gestuurd. Zij gaan de Koerdische militairen trainen. Verder levert Duitsland 16.000 machinegeweren met munitie, 500 raketten en gepantserde voertuigen aan de Koerden. Zo'n dertig Koerdische Peshmerga-strijders krijgen de komende tijd een militaire training in Duitsland.

Bahrein

Het soennitische eilandstaatje is een van de Arabische landen die samen met de Verenigde Staten luchtaanvallen uitvoeren op doelwitten van IS in Syrië.

Denemarken

Het Scandinavische land heeft vier F-16's en 250 militairen naar Irak gestuurd. Nog eens drie F-16's zijn mee als reserve.

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten hebben ook gevechtsvliegtuigen naar Syrië gestuurd. Samen met de Arabische coalitie en de Amerikanen vallen ze stellingen van IS aan in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl