NOS Nieuws

Brits Lagerhuis stemt over bombarderen IS in Syrië

"Cameron kan rekenen op ruime steun"

Het Britse Lagerhuis beslist vandaag of Groot-Brittannië luchtaanvallen gaat uitvoeren op doelen van IS in Syrië. Premier Cameron en zijn kabinet hebben gisteren al ingestemd met de luchtaanvallen en hopen dat het Lagerhuis er nu ook mee akkoord gaat. De Britten bestoken nu alleen IS-doelen in Irak.

Premier Cameron vindt dat zijn land na de aanslagen in Parijs niet kan achterblijven bij het bestrijden van IS. Hij wil gevechtsvliegtuigen beschikbaar stellen om de moslimterroristen in Syrië uit te schakelen.

De parlementsleden van oppositiepartij Labour mogen van de partijleiding zelf bepalen wat ze stemmen. Dat kan Cameron aan een meerderheid helpen, maar het is nog onduidelijk hoe er binnen zijn eigen partij gestemd gaat worden.

Ook de Duitse Bondsdag stemt over deelname aan de strijd tegen IS. Uit een peiling blijkt dat steeds meer parlementsleden voorstander zijn van militaire deelname.

Nauwer samenwerken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kerry, heeft tijdens een bijeenkomst van de NAVO in Brussel gezegd dat de aangesloten landen meer moeten doen om IS in Irak en Syrië te bestrijden. Hij heeft de ministers van Buitenlandse Zaken gevraagd om nauwer samen te werken.

De stabiliteit in de regio komt in gevaar, zegt de Duitse inlichtingendienst. De onderzoekers maken zich grote zorgen over Saudi-Arabië. "Het huidige regime werkt stabiliserend in de regio, maar als vice-kroonprins Mohammed bin Salman meer macht krijgt, dreigt impulsief interventiebeleid", zegt de Duitse inlichtingendienst in een artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Molenbeek

Intussen gaat ook op Europese bodem de strijd tegen IS door. Zo zijn vanochtend weer invallen gedaan in onder meer de Brusselse gemeente Molenbeek. Daar zijn twee mensen opgepakt.

Volgens de Belgische politie waren de invallen niet bedoeld om de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam op te pakken, maar om meer informatie te krijgen over twee andere verdachten.

Een van die twee mannen is Mohamed Abrini, die twee dagen voor de aanslagen in Parijs met Abdeslam werd gezien bij een tankstation. De auto waarin ze zaten, werd bij die aanslagen gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl