Paus bezoekt moslimwijk 'waar geen wereldleider durft te komen'

AFP

Paus Franciscus heeft in Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek een moslimenclave bezocht. "Het bezoek aan de gevaarlijke wijk in de hoofdstad is het spannendste gedeelte van zijn reis", zegt correspondent Koert Lindijer. 

In Bangui zijn na twee jaar burgeroorlog vrijwel alle moslims verdreven. Behalve in de wijk PK5, daar wonen nog zo'n 15.000 moslims. 

De paus geeft aandacht aan een vergeten gemeenschap.

Correspondent Koert Lindijer

De wijk is omsingeld door christelijke milities. Lindijer: "Bewoners hebben nauwelijks voedsel, scholen zijn al twee jaar dicht. Mensen leven min of meer opgesloten." Het is een gevaarlijke wijk waar veel wapens in omloop zijn. Eind oktober werden nog vier moslims gelyncht na het verlaten van de wijk.

In een moskee riep Franciscus christenen en moslims op tot verbroedering en om een eind te maken aan de haat en het geweld. De regering vroeg hij om inzet voor vrede en eenheid

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Zijn bezoek zal helpen vrede te brengen'

In de enclave durft eigenlijk niemand zich te vertonen, zegt Volkert Doop die in Bangui werkt voor Cordaid. "Het is heel bijzonder dat de paus hiernaartoe gaat. Hij geeft aandacht aan een vergeten land, een vergeten wijk en een vergeten gemeenschap."

Doop hoopt dat de paus ruimte schept voor vrede. "Hij probeert bruggen te slaan tussen gemeenschappen waar de kloven dieper zijn geworden. Humanitaire organisaties kunnen daarmee verder."

Correspondent Koert Lindijer twijfelt niet of het bezoek van de paus wat oplevert. "Als de paus de moed opvat om naar een ziekelijk verdeeld land af te reizen, zich begeeft in buurten waar geen politieke wereldleider durft te komen, dan komt zo'n boodschap keihard aan." 

Coup in CAR

Islamitische rebellen pleegden in 2013 in het voornamelijk christelijke land een staatsgreep, waarna christelijke milities wraak namen. In de hoofdstad hielden de moslimrebellen geen stand. Sindsdien zijn duizenden mensen omgekomen en honderdduizenden op de vlucht geslagen. Moslims en christenen leven in gescheiden gemeenschappen.

STER Reclame