De paus kreeg een warm welkom in de moslimenclave PK5
NOS Nieuws

Paus bezoekt moslimwijk 'waar geen wereldleider durft te komen'

Paus Franciscus heeft in Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek een moslimenclave bezocht. "Het bezoek aan de gevaarlijke wijk in de hoofdstad is het spannendste gedeelte van zijn reis", zegt correspondent Koert Lindijer.

In Bangui zijn na twee jaar burgeroorlog vrijwel alle moslims verdreven. Behalve in de wijk PK5, daar wonen nog zo'n 15.000 moslims.

De paus geeft aandacht aan een vergeten gemeenschap.

Correspondent Koert Lindijer

De wijk is omsingeld door christelijke milities. Lindijer: "Bewoners hebben nauwelijks voedsel, scholen zijn al twee jaar dicht. Mensen leven min of meer opgesloten." Het is een gevaarlijke wijk waar veel wapens in omloop zijn. Eind oktober werden nog vier moslims gelyncht na het verlaten van de wijk.

In een moskee riep Franciscus christenen en moslims op tot verbroedering en om een eind te maken aan de haat en het geweld. De regering vroeg hij om inzet voor vrede en eenheid.

'Zijn bezoek zal helpen vrede te brengen'

In de enclave durft eigenlijk niemand zich te vertonen, zegt Volkert Doop die in Bangui werkt voor Cordaid. "Het is heel bijzonder dat de paus hiernaartoe gaat. Hij geeft aandacht aan een vergeten land, een vergeten wijk en een vergeten gemeenschap."

Doop hoopt dat de paus ruimte schept voor vrede. "Hij probeert bruggen te slaan tussen gemeenschappen waar de kloven dieper zijn geworden. Humanitaire organisaties kunnen daarmee verder."

Correspondent Koert Lindijer twijfelt niet of het bezoek van de paus wat oplevert. "Als de paus de moed opvat om naar een ziekelijk verdeeld land af te reizen, zich begeeft in buurten waar geen politieke wereldleider durft te komen, dan komt zo'n boodschap keihard aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl