Paus Franciscus bij zijn aankomst in de Centraal-Afrikaanse Republiek
NOS Nieuws

Paus komt aan in CAR, bezoek niet zonder gevaar

Paus Franciscus is geland in de Centraal-Afrikaanse Republiek voor een bezoek aan het Afrikaanse land, waar al jaren een burgeroorlog woedt. Toen het conflict in september weer oplaaide vielen er zeker honderd doden bij het geweld tussen christelijke en islamitische milities. Het bezoek is dan ook niet zonder gevaar voor de paus, zegt correspondent Koert Lindijer.

"Het is zeker gevaarlijk. Daarom zijn er duizenden VN-soldaten en honderden Franse soldaten in de CAR die de paus kunnen beschermen." Franse veiligheidstroepen hebben de paus afgeraden om naar bepaalde delen van de hoofdstad Bangui te gaan, maar het lijkt erop dat de paus dat advies negeert, zegt Lindijer.

"Zo gaat hij naar een wijk waar moslims min of meer opgesloten leven en waar moskeeën zijn geplunderd en afgebrand. Het is daar gevaarlijk, maar toch wil de paus daar bidden met moslims voor vrede, net zoals de paus vandaag ook ontheemde christenen bezoekt bij een kamp in Bangui."

De katholieke aartsbisschop heeft maandenlang geprobeerd samen met de moslimleider spanningen te kalmeren.

Koert Lindijer, correspondent

De paus wil daarmee de samenwerking tussen de religies versterken. "Sinds de burgeroorlog twee jaar geleden begon is het land verscheurd tussen christenen en moslims. Het conflict ging daar eigenlijk helemaal niet over, maar nu zijn er scherpe scheidslijnen ontstaan tussen die twee groepen."

Paus in Centraal-Afrikaanse Republiek

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een goed voorbeeld waar religieuze leiders, en niet politici, tot verzoening proberen te komen, zegt Lindijer. "De katholieke aartsbisschop heeft maandenlang geprobeerd samen met de moslimleider spanningen te kalmeren. Ik denk dat de paus probeert dat proces te bekronen door beide groepen te bezoeken."

Het is vooral een spirituele tocht.

Koert Lindijer, correspondent

Veel mensen uit de buurlanden Kameroen en Gabon zijn naar de Centraal-Afrikaanse Republiek gekomen om de paus te zien. "Want hoe sociaal het bezoek van de paus ook lijkt, het is toch vooral een spirituele tocht. Daarop kwamen eerder al miljoenen Ugandezen en Kenianen af", zegt Lindijer.

Het bezoek van de paus aan Kenia, Uganda en de CAR is het eerste bezoek van Franciscus aan Afrika. Hij begon zijn bezoek afgelopen woensdag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daar riep de paus op tot een dialoog tussen geloven. Daarna reisde Franciscus door naar Uganda, waar hij opriep tot verspreiding van het katholieke geloof. Ook wil hij dat gelovigen zich bekommeren om eenzamen, ouderen en armen.

Met het bezoek aan de Centraal-Afrikaanse Republiek sluit de paus zijn reis door Afrika af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl