Een gelovige wacht op de pausmobiel van paus Franciscus
NOS Nieuws

Paus roept Ugandezen op het geloof te verspreiden

Paus Franciscus heeft in Uganda opgeroepen tot verspreiding van het katholieke geloof. Ook wil hij dat gelovigen zich bekommeren om eenzamen, ouderen en armen. Uganda is de tweede stop tijdens het zesdaagse bezoek van de paus aan Afrika.

Franciscus ging vanochtend voor in een mis bij het heiligdom Namugongo, even buiten de Ugandese hoofdstad Kampala. Daar werden eind negentiende eeuw 23 anglicanen en 22 katholieken levend verbrand omdat ze hun geloof niet wilden opgeven. In 1964 werden de katholieken heilig verklaard.

Paus op bezoek in Uganda

Volgens Franciscus kan iedereen aan hen een voorbeeld nemen. "We eren de herinnering aan hen niet door die in een museum weg te stoppen, of door er slechts af en toe aan te denken", zei hij. "We eren hen, en alle andere heiligen, door onze getuigenis van Christus, waar ook ter wereld."

De mis trok tienduizenden gelovigen, sommigen stonden al sinds vrijdagochtend in de regen en modder te wachten om een glimp van de paus op te vangen. Ook de Ugandese president en de president van Zuid-Sudan waren bij de mis.

  • EPA
    De paus rijdt in een open auto door de straten
  • EPA
  • EPA
    Tienduizenden mensen woonden de mis bij
  • EPA
    Sommige mensen wachten als sinds vrijdagochtend voor de beste plek
  • AFP
    Vreugde als de paus aankomt voor de mis

Mensenrechtenactivisten hoopten dat de paus vandaag de slechte homorechtensituatie in Uganda zou aanstippen, maar dat heeft hij niet gedaan. In de Rooms-Katholieke Kerk mogen homoseksuelen geen seks hebben, maar volgens de paus moeten ze wel worden gerespecteerd.

Later vandaag ontmoet de paus Ugandese jongeren en bezoekt hij een opvang voor armen. Morgen vertrekt hij naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar woedt al bijna drie jaar een burgeroorlog tussen moslims en christenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl