Malinese militairen buiten het Radisson hotel waar de gijzelingsactie plaatsvindt
NOS Nieuws

Nog bijna 140 mensen gegijzeld in hotel in Bamako

In een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako houden gewapende aanvallers nog 124 hotelgasten en dertien mensen van de hotelstaf vast. Dat heeft het management van het getroffen Radisson hotel laten weten.

Malinese elitetroepen, bijgestaan door Franse en Amerikaanse militairen, zijn bezig met een bevrijdingsactie. Ze hebben zeker tachtig mensen uit het hotel kunnen halen. Bij de gijzelingsactie zijn zeker drie doden gevallen.

De aanvallers hebben zich met hun gijzelaars teruggetrokken op de bovenste verdieping. De militairen doorzoeken het pand; waarom de bevrijdingsactie nu al uren duurt, is niet duidelijk. De wijde omgeving van het hotel is afgezet, in de buurt staan ambulances gereed.

Volgens een van de bevrijde hotelgasten, een populaire Afrikaanse zanger, spraken enkele aanvallers Engels met elkaar. Dat is opmerkelijk omdat Frans de officiële taal van Mali is.

Leger valt Radisson hotel Mali binnen

Het is onduidelijk hoeveel aanvallers zich in het hotel bevinden. De schattingen lopen uiteen van twee tot tien gewapende mannen. Ze stormden vanmorgen het Radisson hotel binnen, waarin zich ook een aantal buitenlandse gasten bevonden, zoals Indiërs, Turken, Chinezen en Fransen. Daarbij lieten ze volgens ooggetuigen granaten ontploffen en riepen ze "Allah is groot".

Koran

Het is ook nog onduidelijk wat zich precies in het hotel heeft afgespeeld. Een onbekend aantal hotelgasten heeft zich opgesloten in hun hotelkamers. Enkele mensen wisten in de loop van de ochtend met behulp van de politie te ontsnappen en de aanvallers lieten een twintigtal mensen die Koranverzen konden reciteren, gaan.

Twee van de drie doden zouden bewakers zijn, die door de aanvallers werden doodgeschoten toen die het hotel binnendrongen.

Ansar al-Din

De aanvallers horen mogelijk bij de radicale Ansar al-Din groepering, die de sharia wil invoeren in Mali. Deze buitenlandse organisatie heeft banden met al-Qaida. De leider van Ansar al-Din verklaarde enige tijd geleden dat alles wat Frans is, doelwit is voor zijn aanhangers.

Frankrijk heeft, evenals Nederland, troepen gestationeerd in Mali om de rust te bewaren en extremisten op een afstand te houden.

De Malinese president Keita die een bezoek aflegde aan buurland Tsjaad, keert vanmiddag terug naar zijn land.

Frankrijk heeft naar aanleiding van de gijzeling vijftig op noodsituaties getrainde politiemensen op het vliegtuig naar Mali gezet, melden anonieme bronnen bij de politie.

Autonomie

De verantwoordelijkheid voor de gijzeling is nog niet opgeëist, zegt Afrika-correspondent Kees Broere. "Maar er zijn wel sterke vermoedens. Bijvoorbeeld in de richting van groepen die in het noorden van Mali strijden voor autonomie."

Eerder dit jaar was er in Bamako een aanslag op een restaurant, maar het is volgens Broere voor het eerst dat Mali op deze schaal met dit soort geweld te maken heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl