AFP
NOS Nieuws

Nederlander in Bamako: er zijn geen schoten meer te horen

De Nederlander Jan Paul Hogervorst bracht vanochtend in Bamako zijn zoontje naar school en hoorde sirenes van ambulances. "Maar verder was er niets aan de hand. Tot we knallen en explosies hoorden. Die bleken dus afkomstig uit het hotel."

Hogervorst heeft zich met zijn gezin opgesloten in zijn huis, 250 meter van de plek waar hotelgasten en personeel in gijzeling zijn genomen. "Eerst hoorden we vliegtuigen en een helikopter en het Malinese leger heeft het hotel omsingeld. Kinderen die op straat lopen, worden binnengehaald."

'Scholen in de wijk zijn dicht'

Het hotel staat buiten het centrum van Bamako in een wijk met ambassades en ministeries. Er verblijven vaak buitenlandse delegaties, zegt Hogervorst. "Er is nu een Marokkaanse delegatie en er is sprake van dat die mogelijk het doelwit van de terroristen is."

Parijs

In lokale media wordt volgens Hogervorst een link gelegd tussen deze gijzeling en de aanslagen van vorige week in Parijs.

De bewoners moeten binnen blijven en deuren en ramen gesloten houden. Ondanks het advies om niet naar buiten te gaan, is Hogervorst toch even gaan kijken. Hij kon tot 70 meter voor het hotel komen.

Het is nu rustig, de laatste knallen zijn bijna een uur geleden

Jan Paul Hogervorst

"Politie en militairen rond het hotel houden zich rustig. De vliegtuigen en helikopter zijn weg. De laatste knallen van geweervuur zijn bijna een uur geleden." Het is volgens Hogervorst niet duidelijk hoeveel gijzelnemers er zijn. "Ze hebben zich op de zevende verdieping verschanst. Er waren 160 tot 170 betalende gasten, dus er lopen heel wat mensen gevaar."

Het is volgens Hogervorst niet duidelijk hoeveel gijzelnemers er zijn. "Ze hebben zich op de zevende verdieping verschanst. Er waren 160 tot 170 betalende gasten, dus er lopen heel wat mensen gevaar."

Sinds de onrust in Mali een jaar of drie geleden de kop op stak, is de beveiliging van het hotel opgeschroefd. Hoogervorst: "Er zijn slagbomen gekomen en auto's bij het hotel worden met metaaldetectoren onderzocht. Als je naar binnen wilt, moet je door een detectiepoortje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl