liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gijzeling Mali: gijzeling voorbij, nog niet alle gijzelnemers gepakt

liveblog gesloten

Einde van dit liveblog

In het hotel in Mali zijn volgens de laatste berichten nog steeds schermutselingen tussen veiligheidstroepen en de gijzelnemers. De gijzelaars zijn wel allemaal uit het hotel. Wij houden u in onze reguliere berichtgeving verder op de hoogte van de ontwikkelingen.

Veiligheidstroepen voor het Radisson Blu Hotel in Bamako

Nog steeds niet voorbij

Er komen weinig berichten naar buiten wat de actuele situatie is. Een VN-medewerker zou tegen AP gezegd hebben dat de operatie nog steeds bezig is.

Onduidelijkheid over aantal gijzelnemers

Een BBC-verslaggever vertelt dat het nog steeds onduidelijk is hoeveel gijzelnemers er bij de aanval op het hotel betrokken zijn geweest. "We horen getallen van twee tot een stuk of twaalf. Het is allemaal onduidelijk."

Video: Militairen bevrijden hotelgasten

Militairen bevrijden hotelgasten

VN veroordeelt gijzeling

VN-chef Ban Ki-moon heeft de hotelgijzeling in Mali veroordeeld. Hij spreekt van een gruwelijke aanval.

Eerder meldde een VN-medewerker al dat er 27 lichamen zijn aangetroffen in het hotel.

Dit is waarom het zo onrustig is in Mali

Vanmorgen drongen zwaarbewapende mannen het Radisson Blu Hotel in Bamako, de hoofdstad van Mali, binnen. De terreurgroep al-Mourabitoun heeft de aanslag opgeëist. De groep heeft connecties met al-Qaida en viel al vaker hotels aan. Waarom is het zo onrustig in Mali?

'Gevechten op bovenste etages hotel'

Veiligheidstroepen zijn nog steeds in gevecht met gewapende terroristen in het hotel, meldt Reuters. "De aanvallers hebben geen gijzelaars meer. Ze zitten vast op de hoogste etages. Ze zijn daar alleen met Malinese veiligheidstroepen die ze proberen te overmeesteren", zegt een woordvoerder van de regering van Mali tegen het persbureau.

Het is onduidelijk door hoeveel terroristen het hotel vanochtend werd aangevallen. De berichten daarover variëren van twee tot tien.

'Aanval hotel is over, nog niet alle gijzelnemers overmeesterd'

Verschillende bronnen melden dat de aanval van het leger op het hotel voorbij is. Dat zou erop kunnen duiden dat veiligheidstroepen klaar zijn met het doorzoeken van het hotel. Nog niet alle gijzelnemers zouden zijn overmeesterd.

Video: Hotelgasten bevrijd door Malinese troepen

Hotelgasten bevrijd door Malinese troepen

'Ik uit mijn diepe persoonlijke zorgen'

De CEO van de hotelgroep waar het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad onder valt, heeft op de website van het bedrijf een persverklaring gezet over de gijzelingsactie:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

27 lichamen aangetroffen

Een VN-medewerker zegt dat er in het hotel in Mali 27 lichamen zijn gevonden. Omdat nog niet het hele hotel is doorzocht, zal het dodental zeer waarschijnlijk nog stijgen.

  • EPA
    Een gewonde gijzelaar wordt afgevoerd
  • AFP
    Een bevrijde gijzelaar wordt in veiligheid gebracht

AFP: twee gijzelnemers gedood

Het Malinese leger meldt dat twee gijzelnemers zijn gedood bij de bevrijdingsactie in het hotel in Bamako.

Belgische diplomaat gedood

Bij de gijzeling in Mali is een Belgische diplomaat gedood, bevestigen de autoriteiten.

Geen gijzelaars meer

De gijzelnemers houden geen mensen meer vast, zegt de Malinese regering.

Een regeringswoordvoerder zegt dat alle mensen die vanmiddag nog in het Radisson Blu-hotel in Bamako werden vastgehouden, zijn overgebracht naar een veilige plaats. Ze zijn volgens hem door uitsluitend Malinese militairen bevrijd. Eerder werd gezegd dat het Malinese leger hulp kreeg van Amerikaanse en Franse troepen.

'Achttien lichamen gevonden'

AFP meldt dat er achttien lichamen uit het hotel in Bamako zijn gehaald. Het persbureau heeft dit van een bron binnen de veiligheidsdienst.

Reuters: al-Qaida eist gijzeling op

In navolging van de radicaal islamitische beweging al-Mourabitoun eist nu ook al-Qaida de verantwoordelijkheid van de gijzeling op. Al-Mourabitoun is gelieerd aan al-Qaida.

AFP: Belg gedood in Bamako

Persbureau AFP meldt dat er een Belg is gedood bij de gijzeling in het hotel in Bamako. Het zou gaan om een medewerker van het hotel.

'Verband Bamako en Parijs nog niet te leggen'

Woordvoerder McGurk van de Amerikaanse regering zegt dat militante groeperingen in Mali niet vanzelfsprekend zijn gelieerd aan Islamitische Staat. Hij vindt het daarom nog te vroeg om te zeggen dat de gijzeling in Bamako verband houdt met de aanslagen in Parijs van een week geleden.

Al-Mourabitoun eist aanval op

De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun eist de verantwoordelijkheid op voor de aanval op het hotel in Bamako. Dat meldt persbureau Reuters. De groep is gelieerd aan al-Qaida en komt uit het noorden van Mali. De beweging wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren.

Situatie in hotel Bamako

Zo'n tien gewapende mannen houden gijzelaars vast op de zevende etage van het Radisson Blu Hotel in Bamako, Mali. Volgens het hotel worden 124 gasten en 13 personeelsleden vastgehouden. Drie gijzelaars zijn gedood: twee mensen met de Malinese nationaliteit en één met de Franse. Zo'n tachtig mensen, onder wie personeel van Air France en Turkish Airlines, zijn bevrijd door het Malinese leger en door Franse en Amerikaanse militairen. De militairen zijn in het hotel en doorzoeken alle kamers. De wijde omgeving van het hotel is afgezet, in de buurt staan ambulances gereed.

De gijzeling begon vanochtend rond 07.00 uur. De terroristen arriveerden bij het hotel in auto's met nummerborden van diplomaten. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders in het hotel.

De aanvallers horen mogelijk bij de radicale Ansar al-Din groepering, die de sharia wil invoeren in Mali. Deze buitenlandse organisatie heeft banden met al-Qaida. De leider van Ansar al-Din verklaarde enige tijd geleden dat alles wat Frans is, doelwit is voor zijn aanhangers.

Beelden bevrijdingsactie

Militairen bevrijden gijzelaars uit hotel

President Mali: blijf kalm

De president van Mali, Ibrahim Boubakar Keita, heeft vanuit Tsjaad gereageerd op de gijzeling in Bamako. Hij zegt dat de situatie zorgwekkend is maar niet wanhopig. Hij roept het volk op om kalm te blijven en niet hysterisch te worden. "Ons volk zou daar een beetje aan moeten wennen."

Amerikanen bevrijd

Een Amerikaanse legerwoordvoeder zegt dat ook zes Amerikanen uit het hotel zijn gered.

Algerijnen ontsnapt

Zeven Algerijnen zijn erin geslaagd het hotel in Bamako te ontvluchten. Ook enkele Indiërs, Chinezen, Fransen en Turken konden ontsnappen. In het Radisson Blu Hotel in Bamako verblijven doorgaans mensen met veel verschillende nationaliteiten.

Burgemeester Parijs steunt Bamako

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft via Twitter haar medeleven betuigd aan de inwoners van Bamako.

'Ik heb me opgesloten in mijn kamer'

"Ik was vanochtend op mijn kamer op de vijfde etage van het hotel. Even voor 07.00 uur hoorde ik ontploffingen", vertelt een Franse gijzelaar tegen de Franse zender RMC. "Ik ben op het balkon gaan staan om te kijken wat er aan de hand was. Ik zag toen iemand lopen met een kalasjnikov; hij rende en schoot achter zich." De Fransman hoorde de geweerschoten luider worden toen hij weer naar binnen ging. "Vervolgens hoorde ik ze steeds dichterbij komen in het hotel. Ik heb me opgesloten in mijn kamer, mijn telefoon op stil, licht uit en deur op slot. In de hoop dat er niemand zou binnenkomen." De man werd uiteindelijk bevrijd door Malinese militairen.

'Gewonden geëvacueerd'

De website van de Franse krant Le Monde meldt dat de gewonden uit het hotel worden gehaald.

'Schoten gehoord in hotel'

Er wordt geschoten in het hotel, meldt Reuters. Speciale eenheden zoeken naar overlevenden van de gijzeling.

Nog 137 mensen in hotel

Het Radisson Blu Hotel meldt op de website dat er nog 124 gasten en 13 werknemers in het hotel worden vastgehouden. Eerder werd gezegd dat er 170 mensen waren gegijzeld en dat er 80 mensen zijn vrijgekomen. Onduidelijk is nu welke getallen kloppen.

Personeel Turkish Airlines vrij

Turkse media melden dat alle zes personeelsleden van Turkish Airlines zijn bevrijd. Er zou nog een Turkse burger in het hotel zitten.

Speciaal nummer voor familieleden

Het Radisson Blu Hotel heeft een speciaal nummer in gebruik genomen voor mensen die zich zorgen maken over familieleden.

'Gijzelnemers zullen niet ontsnappen'

De Malinese minister van Binnenlandse Zaken, Salif Traore, heeft gezegd dat geen van de gijzelnemers zal ontsnappen. Hij gaf een korte persconferentie buiten het Radisson Blu Hotel. "Onze speciale eenheid is nu in het hotel. En zij doorzoeken het gebouw van kamer tot kamer. We hebben alle uitgangen van het hotel afgesloten, zodat de gijzelnemers niet weg kunnen."

Vier Chinezen bevrijd

De Chinese staatstelevisie meldt dat vier Chinezen uit het hotel zijn bevrijd. Eerder meldde een andere zender dat er tien Chinezen werden gegijzeld. In totaal zouden tachtig mensen zijn bevrijd.

Ook Amerikaanse militairen

Afrika-correspondent Kees Broere meldt dat er momenteel twee bevrijdingsacties gaande zijn in het hotel. Eén van het Malinese leger en een gezamenlijke actie van Franse en Amerikaanse militairen. Ze gaan van kamer tot kamer om mensen te vinden.

Een aantal gijzelnemers zou Engels hebben gesproken. Broere vindt dat vreemd, omdat in Mali Frans wordt gesproken.

'Aantal gijzelnemers spreken Engels'

Situatie in Bamako

De gijzelingsactie in het Radisson Blu Hotel in Bamako, Mali, is nog niet voorbij. Het Malinese leger, gesteund door Franse militairen, is het hotel binnen gegaan en doorzoekt het hotel etage voor etage. Volgens de Malinese staatstelevisie worden de gijzelaars op de bovenste verdieping van het hotel vastgehouden. Inmiddels zijn 80 van de 170 gijzelaars bevrijd. Voor zover bekend zijn er drie doden, twee mensen uit Mali en een uit Frankrijk.

Er zitten vermoedelijk zo'n tien terroristen in het hotel. Volgens de Arabische tv-zender Al-Jazeera horen de aanvallers bij de radicale Ansar al-Din groepering, die de sharia wil invoeren in Mali. De aanvallers zouden zelf mensen hebben vrijgelaten, maar dat bericht is niet bevestigd.

‘Politie en militairen bij het hotel houden zich rustig’

Frankrijk stuurt versterking naar Mali

Frankrijk heeft naar aanleiding van de gijzeling vijftig op noodsituaties getrainde politiemensen op het vliegtuig naar Mali gezet.

Al-Jazeera: Ansar al-Din verantwoordelijk

De gijzeling is nog niet opgeëist, maar volgens tv-zender Al-Jazeera horen de aanvallers bij de radicale Ansar al-Din groepering, die de sharia wil invoeren in Mali.

Frankrijk heeft naar aanleiding van de gijzeling vijftig op noodsituaties getrainde politiemensen op het vliegtuig naar Mali gezet, melden anonieme bronnen bij de politie.

Air France: personeel veilig

De twaalf werknemers van Air France die in het belegerde hotel zaten, zijn veilig.

Eerste beelden: leger gaat hotel binnen

Bestorming Radisson hotel door Malinese leger

Nummerborden van diplomaten

Een woordvoerder van de VN zegt dat de aanvallers arriveerden in voertuigen met nummerborden van buitenlandse diplomaten. Ze hadden AK-4's bij zich.

Foto's bij hotel Radisson

  • AFP
    Bevrijde gijzelaars worden buiten het hotel opgevangen
  • AFP
    Het hotel is omsingeld door het Malinese leger
  • AFP
    Twee vrouwen worden geëvacueerd uit de omgeving van het hotel

'Ik hoop dat ze zo snel mogelijk vrij komen'

Een Turkse vrouw vertelt tegen een Turks persbureau dat ze is bevrijd door veiligheidsdiensten. De vrouw is stewardess bij Turkish Airlines. Vier andere collega's zijn ook bevrijd. Twee collega's zitten nog in het hotel. "Ik hoop dat ze zo snel mogelijk vrij komen."

Wat is er aan de hand?

Rond 07.00 uur bestormden zo'n tien gewapende mannen het Radisson Blu Hotel in Bamako, de hoofdstad van Mali. Er waren op dat moment 170 mensen in het hotel: 140 gasten en 30 medewerkers. In het hotel verblijven doorgaans zowel westerlingen als Afrikanen.

Bij de aanval zijn zeker drie mensen gedood: iemand met de Franse nationaliteit en twee Afrikanen. Enkele mensen slaagden erin te ontsnappen; anderen werden bevrijd door veiligheidsdiensten. Zo'n twintig mensen zijn vrijgelaten, onder wie vijf Turken die werkzaam zijn bij Turkish Airlines. De mensen die zijn vrijgelaten moesten passages uit de Koran opzeggen.

De aanval is niet opgeëist, maar het gaat in ieder geval om islamitische terroristen.

Nederlandse rol in Mali

In Mali zijn ongeveer 450 Nederlandse militairen gelegerd. Zij opereren vanuit de stad Gao in het noorden van Mali.

'Ik heb in de lobby lichamen zien liggen. Vreselijk'

De zender France 24 sprak met een gijzelaar die kon ontkomen. De man had zich verstopt op zijn kamer en is bevrijd door veiligheidsdiensten.

Koenders: voor zover bekend geen Nederlanders in hotel

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders in het Radisson-hotel in Mali. "Maar dat wordt nu allemaal nagegaan. Het is natuurlijk nog heel pril", zegt minister Koenders.

Laatste nieuws

Correspondent Kees Broere met het laatste nieuws uit Bamako in Mali waar 170 mensen gegijzeld worden in een hotel:

'Tot nu toe sprake van 3 dodelijke slachtoffers'

Jan Paul Hoogervorst woont vlak bij het hotel

De Nederlander Jan Paul Hoogervorst bracht vanochtend in Bamako zijn zoontje naar school en hoorde sirenes van ambulances. "Maar verder was er niets aan de hand. Tot we knallen en explosies hoorden. Die bleken dus afkomstig uit het hotel."

Vijf Turken vrijgelaten

Een Turks persbureau meldt dat er vijf Turken zijn vrijgelaten. Het gaat om personeel van Turkish Airlines.

Het Radisson Blu Hotel in Bamako heeft zeven verdiepingen. Volgens persbureau Reuters trekken de terroristen van verdieping naar verdieping.

Hotel omsingeld

Politie en leger hebben het Radisson Blu Hotel in Bamako omsingeld. Ook Franse militairen zijn bij het hotel aanwezig. In Mali zijn zo'n 1000 Franse en 450 Nederlandse militairen gelegerd. In 2012 werd het noorden van het land bezet door islamitische strijders. Ze werden verdreven in een militaire operatie die door Frankrijk werd geleid.

In het land worden geregeld aanslagen gepleegd door extremisten. In maart schoten leden van een militante islamitische beweging in een restaurant in Bamako vijf mensen dood. Onder de doden waren een Fransman en een Belg.

Geen Nederlandse militairen in hotel

Onder de gegijzelden zijn ook buitenlanders, onder anderen Amerikanen, Chinezen, Turken en Fransen. Er zijn geen Nederlandse militairen in het hotel ondergebracht, heeft Defensie laten weten.

Extra NOS Journaal

Om 12.30 uur is er op NPO1 een extra NOS Journaal met nieuws over de situatie in Mali.

Video Chinese gijzelaar

Een Chinese gijzelaar maakte een video vanuit het hotel. Op dat moment is het even rustig.

President kort reis in

De president van Mali, Ibrahim Boubacar Keïta, keert zo snel mogelijk terug uit Tsjaad, waar hij is voor een top. Hij zal binnen enkele uren weer in Mali zijn.

Twintig gijzelaars vrij

Twintig gijzelaars zijn vrijgelaten, bevestigt het Malinese leger. Ze zouden passages uit de Koran hebben moeten opzeggen.

Waar ligt Bamako?

Kaart Mali

Wat weten we over de gijzeling?

- Gewapende mannen hebben 170 mensen in gijzeling genomen in het Radisson Hotel Blu in Bamako, Mali: 140 gasten en 30 medewerkers.

- Er is sprake van zo'n tien aanvallers met geweren en granaten.

- Sommige gijzelaars zouden zijn vrijgelaten, nadat ze passages uit de Koran hadden opgezegd.

- De gijzelnemers zijn zeer waarschijnlijk islamitische terroristen.

Oproep Nederlandse ambassade

De ambassade heeft Nederlanders per sms op hoogte gesteld en geadviseerd: vermijd de wijk van Radisson hotel.

'Drie doden'

CNN meldt dat er drie doden zijn gevallen bij de gijzeling: twee Malinese en één Franse burger.

Nederlandse ooggetuige in Bamako

'Brand in hotel'

In het hotel zou brand zijn uitgebroken. Er zouden Franse militairen, personeel van Air France en werknemers van een Frans bedrijf in het hotel zijn.

'Oorlog aan Frankrijk'

De leider van de jihadisten in Mali heeft kort geleden opgeroepen tot een totale oorlog tegen Frankrijk. Hij deed dat vanwege de inmenging van Frankrijk in het conflict in Mali. De Franse journalist Bernard Conchon is dan ook niet verrast over wat er nu gebeurt.

Jihadisten verklaarden totale oorlog aan Frankrijk

Islamitische leuzen

De gewapende mannen schreeuwden islamitische leuzen, zegt een beveiliger bij het hotel tegen persbureau Reuters. 'Allahu Akbar', zouden ze geroepen hebben. Dat betekent Allah is groot. Het is nog niet bekend wie de daders zijn of bij welke groepering ze behoren.

In 2012 was het noorden van Mali bezet door islamitische strijders, sommigen waren gelieerd aan al-Qaida. Ze zijn verdreven door het Franse leger. Ook Nederland maakte deel uit van die operatie.

'Veel westerlingen en Afrikanen in dit hotel'

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassade in Mali bevestigt dat er sprake is van een aanval op het Radisson Hotel in Bamako. "Ik ken het hotel goed. Er komen westerlingen en Afrikanen", zegt hij. Volgens Koenders toont dit aan dat het gevaar van terreur niet alleen speelt in Frankrijk, maar ook in landen waarin we als Nederland actief zijn met de VN.

'Aantal gijzelaars vrij'

Volgens de krant Dépêches Du Mali zijn meerdere gijzelaars vrijgekomen. Tientallen hotelgasten zouden via nooduitgangen zijn ontsnapt.

Bericht Radisson Blu Hotel

De Rezidor Hotel Group, eigenaar van het Radisson Blu Hotel in Bamako, heeft een bericht op de website staan over de gijzeling. Daarin staat dat twee personen 140 gasten en 30 werknemers vasthouden. De media spreken over ongeveer tien gijzelnemers.

'Eén dode'

Een BBC-journalist twittert dat er één persoon is gedood en dat er gewonden zijn.

Tien aanvallers

De Franse krant Le Monde meldt dat er 140 klanten en 30 werknemers worden gegijzeld. Ze zouden door tien aanvallers worden vastgehouden.

Conferenties in hotel

Volgens Franse media waren in het hotel twee conferenties aan de gang. Militairen waren bezig met een vergadering en tegelijkertijd waren imams samengekomen om een antwoord op het optreden van IS te bespreken.

Schoten gehoord

Het Franse tv-station Europe 1 meldt dat in het hotel in het centrum van de stad schoten worden gehoord. De terroristen zouden zich op de zevende etage van het hotel met 190 kamers bevinden. Het station baseert zich op een bron bij de veiligheidsdiensten.

Gijzeling in Mali

In Mali worden 170 mensen in gijzeling gehouden. Gewapende overvallers zouden 170 mensen vasthouden in hotel Radisson in Bamako. Politie en leger hebben het hotel omsingeld.