Bij vertrek Platini is Van Praag topfavoriet voor UEFA-troon
De positie van UEFA-voorzitter Michel Platini wordt steeds penibeler, nu hij inmiddels een maand geschorst is door de ethische commissie van de FIFA. Als de Fransman moet vertrekken bij de Europese voetbalfederatie, dan is Michael van Praag de topfavoriet voor zijn opvolging. Dat blijkt uit gesprekken met bronnen rond het UEFA-bestuur.
Openlijk willen de insiders zich niet uitlaten over de toekomst van de Europese confederatie na het tijdperk Platini, omdat zijn positie weliswaar uitzichtloos, maar nog niet kansloos is. De Fransman werd 90 dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA, maar vecht die schorsing aan tot de hoogste instanties.
Scenario’s
Platini gelooft nog steeds in zijn kansen op het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA, waar hij op 26 februari Sepp Blatter hoopt op te volgen. Zo snel mogelijk na het FIFA-congres zullen de Europese bonden in dat geval hun eigen voorzittersverkiezing uitschrijven.
Ook als Platini een definitieve straf krijgt van de ethische commissie van de FIFA, heeft de UEFA een opvolger voor de Fransman nodig. Alleen als hij vrijgesproken wordt en vervolgens de FIFA-verkiezing verliest, kan Platini eventueel op het pluche in Nyon blijven zitten.
Achter de schermen
Terwijl er dus grote onzekerheid heerst over zijn positie, wordt er achter de schermen al maanden gesproken over de opvolging van Platini. De stille diplomatie van KNVB-voorzitter Michael van Praag is daarin zeer succesvol geweest.
Het UEFA-voorzitterschap zou voor de ondernemer loon naar werken zijn. Zo opende hij in 2014 frontaal de aanval op Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres in São Paulo. Eerder dit jaar haalde Van Praag voor Platini de kastanjes uit het vuur door zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.
Promotie
De Fransman beloonde het Nederlandse bestuurslid daarvoor al met een promotie tot vice-voorzitter, maar er lijkt nog meer in het vat te zitten voor Van Praag. Nu Platini zelf in problemen is gekomen, straalt dat binnen de Europese bestuurskringen niet af op de KNVB-voorzitter.
Het is voor insiders duidelijk dat de strijd om de hoogste positie in het Europese voetbal al vóór het uitschrijven van de verkiezing zal worden beslist. Van Praag is niet van plan om campagne te voeren tegen andere kandidaten. Hij wil gevraagd worden voor het UEFA-voorzitterschap met steun van alle Europese bonden.
Twee grote concurrenten van Van Praag raakten in de afgelopen weken beschadigd. De Duitser Wolfgang Niersbach kwam in problemen door onthullingen over vermeende omkopingspraktijken rond het WK van 2006. Niersbach is opgestapt als voorzitter van de Duitse bond, maar houdt vooralsnog wel zijn bestuurszetel bij de UEFA en FIFA.
Ook kwam naar buiten dat er naar de Spanjaard Ángel María Villar, vice-voorzitter van FIFA en UEFA, een onderzoek van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond loopt.
De Engelse bond leek aan te dringen op een kandidatuur voor David Gill, een relatieve nieuwkomer in het internationale sportbestuur. De voormalig directeur van Manchester United werd in mei verkozen in het FIFA-bestuur. Volgens verschillende bronnen zou Gill zelf niet staan te springen om de voorzittersfunctie.
Een bedreiging voor Van Praag zou nog kunnen komen van Gianni Infantino. De secretaris-generaal van de UEFA is op dit moment een van de kandidaten in de verkiezing voor het FIFA-voorzitterschap. Als die campagne mislukt, ziet Infantino de hoogste positie binnen de UEFA mogelijk als nieuw doel.
Niemand wil eigenlijk de volgende voorzitter zijn
Het is voor Van Praag te vroeg om de champagne open te trekken op de burelen van de KNVB in Zeist. De internationale voetbalwereld was het afgelopen jaar veranderlijker dan het weer.
Schandaal volgde op schandaal, de ene onthulling nog spectaculairder dan de andere. “Niemand wil eigenlijk de volgende voorzitter zijn”, zegt een insider, verwijzend naar de problemen in de leiding van de UEFA.
Overgangsvoorzitter
In het voordeel van Van Praag spreekt dat hij de functie vanwege zijn leeftijd (68) niet langer dan een termijn kan uitvoeren. De UEFA hanteert namelijk een leeftijdsgrens van 70 jaar voor bestuurders. De KNVB-voorzitter is voor alle partijen daardoor een aanvaardbare ‘overgangsvoorzitter’.
Hoe de afloop ook zal zijn; Michael van Praag kan de komende tijd wel met vertrouwen tegemoet zien. Al het diplomatieke werk heeft hem een ijzersterke uitgangspositie opgeleverd.
KNVB
De KNVB wil op dit moment niet speculeren over de toekomst van Van Praag. Een woordvoerder van de bond verwijst naar het interview dat de KNVB-voorzitter enkele weken geleden aan de NOS gaf na een spoedzitting van de UEFA.
Van Praag zei toen over een eventueel vertrek van Platini: "Dan ligt het toch echt aan de bonden wie zij daar het beste voor in aanmerking vinden komen. Ik hoor ook dat mijn naam genoemd wordt, maar er zijn ook landen die mijn naam niet noemen. Het is weer een kwestie van speculeren en dat doe ik niet."