UEFA-voorzitter Michel Platini lacht tijdens zijn speech op het UEFA-congres
NOS Voetbal

Platini: Blatter doet alles om mij kapot te maken

Michel Platini heeft voor het eerst gereageerd op zijn schorsing van drie maanden door de ethische commissie van de FIFA. In een opvallend openhartig interview met de Franse krant Le Monde geeft de 60-jarige UEFA-voorzitter tekst en uitleg over de betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) die hij in 2011 ontving.

Platini is zich van geen kwaad bewust en richt zijn pijlen op Sepp Blatter, die hem ten val zou willen brengen: "Sinds ik hem gevraagd heb om op te stappen, doet hij er alles aan om mij kapot te maken."

Een miljoen per jaar

De verklaring van Platini voor de late betaling van de FIFA is hoogst opmerkelijk. Na het WK voetbal in Frankrijk van 1998, waar Platini in de organisatie zat, zou toenmalig FIFA-voorzitter João Havelange hebben voorgesteld dat Platini de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond zou worden, met Sepp Blatter als zijn assistent.

Daar had Platini op dat moment geen interesse in, en dus waagde Blatter zelf zijn kans. Hij kon dat echter niet zonder Platini. "Ik ga het proberen, maar ik heb jou nodig als mijn raadgever," zou de Zwitser hebben gezegd.

Platini: "Vervolgens vroeg hij wat ik voor die dienst wilde hebben. Ik stelde een miljoen per jaar voor. Hij vroeg nog in welke valuta, maar dat maakte me niet uit. Destijds was er nog geen euro dus werd het 1 miljoen Zwitserse frank."

De relatie tussen Sepp Blatter en Michel Platini is ernstig bekoeld

Rekenfout

Platini werkt uiteindelijk tussen 1998 en 2002 voor Blatter, alvorens hij zelf in het bestuur van de FIFA plaatsneemt. "Ik heb me beziggehouden met de hervormingen van de voetbalkalender en het Goal-project van de FIFA. Daarbij vergezelde ik Blatter vaak tijdens zijn zakelijke reizen. Vele mensen binnen de FIFA kunnen getuigen dat ik echt heb gewerkt voor mijn geld."

De betaling laat echter op zich wachten. Volgens Platini omdat de FIFA niet meer dan drie keer het salaris van de secretaris-generaal van de FIFA mag uitkeren. Die verdient 300.000 Zwitserse frank. Blatter beloofde daarom aan Platini om eerst 300.000 Zwitserse frank uit te keren en de rest later te betalen. "Dat later werd echter nooit," aldus Platini.

In 1998 was de relatie tussen Platini en Blatter nog optimaal

Platini komt in 2011 terug op de zaak en kaart de achterstallige betaling aan bij de FIFA. "Daar heb ik een rekenfout gemaakt. Ik heb bij die declaratie de eerdere betaling verkeerd onthouden en heb viermaal 500.000 Zwitserse frank gedeclareerd (in plaats van viermaal 700.000 Zwitserse frank, red.). Die twee miljoen werd tien dagen later betaald en daar heb ik keurig belasting over betaald."

"Maar het klopt dat ik me mijn mondelinge overeenkomst met Blatter verkeerd had herinnerd. Geld heeft me eigenlijk nooit echt geïnteresseerd, ik heb er genoeg van dus kijk ik er verder ook niet echt naar om."

Het feit dat er echter geen contract was getekend door Platini zou hem nu wel eens kunnen opbreken. Frankrijk-correspondent Ron Linker bevestigt het beeld van de laconieke Platini, die zich van geen kwaad bewust is: "Platini had nooit de behoefte om deze overeenkomst op schrift te zetten, hij had immers een mondelinge overeenkomst met de hoogste baas van de FIFA. De Fransman had destijds ook geen advocaat, dat is nu wel anders."

Ik ben nog steeds de juiste man voor de FIFA

Michel Platini

Blatter kwade genius

Dat deze affaire nu naar buitenkomt, verbaast Platini niets. Voor hem is Blatter de kwade genius achter zijn schorsing. "Ik bewonderde Sepp, en dat doe ik nog steeds, om zijn politieke kwaliteiten. Zelfs nu hij met me af wil rekenen, ben ik niet vergeten wat hij voor me heeft betekend. De laatste keer dat ik hem sprak vroeg ik hem om op te stappen, maar dat kon hij niet. Sindsdien groeten we elkaar bij vergaderingen, maar verder is er geen contact."

Toch denkt de geschorste UEFA-voorzitter dat hij de juiste man is voor de FIFA: "De FIFA moet weer van de voetballers worden, en ik ben de enige voetballer die populair genoeg is om de organisatie te leiden. Ik weet dat het heel moeilijk is om de zaak over te nemen, maar ik zal alles doen wat ik kan. Ik voel me soms een beetje als Icarus, die kwam ook steeds dichter bij de zon, maar daardoor verbrandde hij wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl