NOS Voetbal

De 8 kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap

Wie kunnen Sepp Blatter opvolgen?.
Wie kunnen Sepp Blatter opvolgen?

De deadline voor eventuele kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap verstreek vannacht om twaalf uur. Op de laatste dag meldden zich nog drie personen. Van die drie is sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa van Bahrein de meest serieuze, zo vindt NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen.

Vermeulen: "De sjeik is één van de acht vice-presidenten van de FIFA. En bovendien voorzitter van de Aziatische voetbalbond. Hij is invloedrijk en kan sowieso rekenen op 47 stemmen uit Azië. Dan ben je iemand om rekening mee te houden. Azië stond aanvankelijk achter Michel Platini, maar het is nog maar de vraag hoe hij uit zijn schorsing komt."

Infantino

Ook de Zwitser Gianni Infantino meldde zich op het nippertje. De secretaris-generaal van de UEFA is vooral bekend als de man van de lotingen. Vermeulen: "Hij is door de UEFA naar voren geschoven als schaduwkandidaat voor Platini. Voorlopig steunt bijna iedereen Platini nog. Dat is ook de reden dat Michael van Praag zich geen kandidaat heeft gesteld. Maar er moest een alternatief komen voor het geval dat Platini echt struikelt. Vandaar Infantino.

De concurrentie

Volgens Vermeulen is Musa Bility, de derde die zich vandaag in de race mengt, geen serieuze optie voor de hoogste functie binnen de FIFA. De Liberiaan heeft te weinig steun. De verkiezing is 26 februari en de overige vijf kandidaten zijn: prins Ali bin-al Hussein (Jordanië), Jerome Champagne (Frankrijk), David Nakhid (Trinidad & Tobago), Tokyo Sexwale (Zuid-Afrika) en Michel Platini (Frankrijk).

De 8 kandidaten

Michel PlatiniFrankrijkEuropa
Gianni InfantinoZwitserlandEuropa
Jerôme ChampagneFrankrijkEuropa
Tokyo SexwaleZuid-AfrikaAfrika
Ali bin-al HusseinJordaniëAzië
Salman bin Ebrahim Al-KhalifaBahreinAzië
Musa BilityLiberiaAfrika

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl