NOS SportAangepast

Antidopingbureau WADA wil schorsing Russische atletiekbond

De Russische atletiekbond moet worden geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF vanwege grootschalig en systematisch dopinggebruik. Dat vindt het antidopingagentschap WADA. Dat zou betekenen dat Russische atleten niet meer mogen meedoen aan wedstrijden, mogelijk inclusief de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

Een door voormalig WADA-baas Dick Pound voorgezeten commissie presenteerde maandagmiddag de uitkomsten van een onderzoek naar dopinggebruik in de Russische atletiekwereld.

Een van de conclusies luidt dat bewijzen voor dat dopinggebruik werden verdoezeld, onder meer door het dopinglaboratorium in Moskou. Het WADA meent dan ook dat de licentie van dat laboratorium moet worden ingetrokken en de directeur ervan, Grigory Rodtsjenko, ontslagen. Rodtsjenko zou hoogstpersoonlijk bijna 1.417 dopingstalen hebben laten vernietigen en positieve testresultaten hebben verzwegen.

Georganiseerd dopingprogramma

Er zou ook sprake zijn van een door de staat georganiseerd dopingprogramma. "Ik denk dat we niet anders kunnen concluderen", aldus Pound. Het laboratorium in Moskou kon niet onafhankelijk werken van het Russische antidopingagentschap en het ministerie van Sport, meldt het rapport. De Russische geheime dienst (FSB) intimideerde medewerkers van het lab.

Een van de vijf atletes die in het rapport met name in verband worden gebracht met dopinggebruik, is Maria Savinova. De 800 meter-loopster werd in 2010 wereldkampioene indoor, in 2011 wereldkampioene outdoor en in 2012 olympisch kampioene in Londen. Ook Jekaterina Poistogova, die olympisch brons pakte op de 800 meter, wordt genoemd. Het WADA adviseert de IAAF beide Russinnen voor het leven te schorsen.

Dick Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie van WADA
Maria Savinova (links) en Jekaterina Poistogova op de Olympische Spelen in 2012

Ook het medische hoofd van de Russische atletiekbond, Sergei Nikolajevitsj Portoegalov, en vier coaches zouden een levenslange schorsing moeten krijgen. Tot dat kwartet behoort de al eerder door de IAAF aangeklaagde Aleksej Melnikov, de oud-hoofdtrainer van de snelwandelaars.

ARD

De WADA-commissie werd eind 2014 ingesteld naar aanleiding van een documentaire van tv-zender ARD. Die onthulde dat in de Russische sport op grote schaal sprake is van dopinggebruik, bedrog en corruptie. Trainers, bonden, de Russische regering, anti-dopingagentschap RUSADA en een hoge Russische IAAF-official zouden op de hoogte zijn geweest en aan het bedrog hebben meegewerkt.

Vorige week werd al bekend dat voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack wordt verdacht van het aannemen van één miljoen euro smeergeld om positieve dopingtesten van Russische atleten te verdonkeremanen, zo maakte het Franse Openbaar Ministerie donderdag bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl