Jos Hermens
NOS Sport

Atletenmanager Hermens: we zijn allemaal naïef geweest

Jos Hermens heeft geschokt en verbaasd kennisgenomen van het nieuws rond het dopinggebruik en de corruptie in de Russische atletiek. De atletenmanager, die zelf in de jaren 70 als atleet tot de wereldtop behoorde, had naar eigen zeggen nooit durven vermoeden dat er sprake zou zijn van bedrog op zo’n grote schaal.

"Dit soort dingen vond in de jaren tachtig plaats, in de tijd van het IJzeren Gordijn. Maar dat het nu nog steeds gebeurt, is ongelooflijk", aldus Hermens. "Dat de regering zo systematisch betrokken is, dat is echt schokkend."

Signaal

Volgens Hermens moet er nu een duidelijk signaal worden afgegeven. "De enige oplossing is een schorsing, voor een land dat zo duidelijk doping propageert. In principe vind ik dat de goede atleten niet onder de slechte mogen lijden, maar dit is zo systematisch", aldus Hermens.

"Het moet nu stoppen, tot hier en niet verder. Ik ben dan ook blij dat het nu naar boven komt, want dan kunnen we het nu ook gaan oplossen. We moeten een teken afgeven en het een keer zonder een groot land doen."

Is dit slechts het topje van de ijsberg? Hermens denkt van wel. "Er moeten ook wel andere sporten bij betrokken zijn. Met de verdachtmakingen hebben we veel te weinig gedaan en we zijn allemaal naïef geweest. Sinds 1992 is onze sport schoner geworden en ik dacht ook dat dat in Rusland het geval was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl