Chiel Warners NOS

Vol ongeloof had Chiel Warners vorig jaar gekeken naar de ARD-documentaire waarin werd onthuld dat in de Russische atletiek op grote schaal sprake is van dopinggebruik, bedrog en corruptie. En nu zijn alle bevindingen van de Duitse televisiemakers ook nog eens bevestigd door een onderzoekscommissie van antidopingautoriteit WADA, die naar aanleiding van die uitzending werd ingesteld.

"Schokkend", oordeelt Warners, die voorzitter is van de atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF. Dat er op zulk grote schaal doping werd gebruikt, verbijsterde de voormalige tienkamper, maar meer nog is hij ontdaan door de wetenschap dat het gebeurde met medeweten van de Russische autoriteiten. 

'Van hoog tot laag en in de breedte'

Warners: "Vanuit Nederlands perspectief geloof je dat bijna niet. Dat vind ik ook het meest schokkende: dat het een staatsgedragen iets blijkt te zijn en dat er van hoog tot laag en in de hele breedte aan meegewerkt werd."

Warners schokt: de Russische autoriteiten wisten ervan

De vraag rijst of dit in meer landen aan de hand zou kunnen zijn. "Ik zou niet weten waarom niet. Ik hoop dat het bij Rusland blijft, maar ja, niemand had dit vijf jaar geleden gedacht. Dus wie weet wat voortschrijdend inzicht met zich meebrengt..."

Samen oplossen

De WADA wil de Russische atleten nu weren van de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Warners kan zich er wel in vinden als atletiekfederatie IAAF dat advies overneemt. "Ik ben sowieso voor uitsluiten, zeker in eerste instantie, want je kunt niet garanderen dat er 'schone' atleten op de baan staan. Ik denk wel, en dat zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe goed, dat je dit samen moet oplossen. De IAAF zal dit moeten oplossen samen met Rusland."

"Er zal dus een schoonmaak gehouden moeten worden. Maar je zal ook naar de toekomst moeten kijken: hoe krijgen we met z'n allen Rusland er weer bij? Want ze horen er ook gewoon bij. Ik zou dan wel een garantie willen zien dat de mensen die meedoen over een langere periode schoon zijn."

Warners: ik ben sowieso voor uitsluiten

Of dat al voor de Spelen haalbaar is, weet Warners niet. "Het is heel kort dag voor Rio. Ik ben geen wetenschapper, maar als de dopingautoriteiten het erover eens zijn: als we vanaf nu op een bepaalde manier te werk gaan, kunnen we garanderen dat de sporters die in Rio aan de start staan 'clean' zijn - nu en ook geweest - dan ben ik ervoor dat de Russen gewoon weer meedoen. Maar als dat niet zo is, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen..."

STER reclame