ANP
NOS Nieuws

Drenthe: kleinschaligere opvang of einde verhaal

De provincie Drenthe wil best extra vluchtelingen opvangen, maar alleen op een manier die bij de provincie past. Dat zegt commissaris van de koning Jacques Tichelaar. Na Limburg en Noord-Brabant keert nu ook Drenthe zich tegen grootschalige opvang.

Volgens Tichelaar vangt de provincie momenteel 4700 vluchtelingen op. Tot de zomer komen er daar nog eens 3100 bij. Gisteren hebben de burgemeesters van alle gemeenten in Drenthe aangegeven dat er ruimte is voor meer vluchtelingen. Dat aanbod is het antwoord op de vraag van minister Plasterk of provincies meer vluchtelingen kunnen opnemen. Drenthe stelt alleen een voorwaarde: geen grootschalige opvang.

Het is een slecht idee getraumatiseerde mensen lange tijd bij elkaar in een kamp te zetten.

Jacques Tichelaar

"Er is er nooit gezegd: we willen geen vluchtelingen opvangen. De verhouding van het aantal vluchtelingen tot het aantal inwoners is wel belangrijk in een plattelandsprovincie als Drenthe", zegt Tichelaar tegen de NOS.

"Wij hebben veel dorpen. Als je daar een substantieel hoger aantal vluchtelingen plaatst, dan is dat vragen om problemen. Daarnaast vinden we het ook een slecht idee om getraumatiseerde mensen lange tijd bij elkaar in een kamp te zetten. Doe je zulke dingen toch, dan vermindert het draagvlak."

Als het kabinet ons vraagt om meer vluchtelingen op te vangen dan hangt daar een prijskaartje aan.

Jacques Tichelaar

De commissaris van de Koning vindt getallen van 200, 300, of 400 vluchtelingen redelijk. Hij wil geen opvang in tenten. "Met de winter op komst vinden we dat niet menselijk." Kleinschalige opvang kost meer geld, maar daar heeft Tichelaar geen boodschap aan. "Ik ben niet van de school: het is duur, dus het moet anders. Voor ons staan de opvattingen van de burgers voorop."

Als het COA daar niet naar wil luisteren, komt er wat Tichelaar betreft geen extra opvang in zijn provincie. "Als het kabinet ons vraagt om meer vluchtelingen op te vangen, dan hangt daar een prijskaartje aan. We zitten niet voor een dubbeltje op de eerste rang. (...) Het COA gaat maar naar het kabinet voor meer geld. Einde verhaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl