Bij Nijmegen is wel een grootschalige opvang voor vluchtelingen
NOS Nieuws

Limburg en Brabant willen geen grootschalige vluchtelingenopvang

Limburg en Noord-Brabant willen geen grote opvanglocatie voor vluchtelingen. De provincies geven daarmee geen gehoor aan het verzoek van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken om grootschalige opvang op te zetten.

Plasterk riep de commissarissen van de koning vorige week op in een brief om per provincie 2000 tot 2500 extra plekken voor asielzoekers beschikbaar te stellen.

De overheid wil graag grote opvanglocaties voor vluchtelingen, omdat die goedkoper en beter te organiseren zijn. Gemeenten zeggen juist liever kleinschalige asielzoekerscentra op te starten.

Weinig draagvlak

Maar een grote opvanglocatie, zoals Heumesoord bij Nijmegen, ziet de Brabantse commissaris van de koning, Wim van de Donk, niet zitten. "Kleinschalige opvang kan in Brabant op breder maatschappelijk draagvlak rekenen dan grootschalige opvang."

Volgens Van de Donk is er in Brabant meer draagvlak voor vijf tot tien kleinschalige opvanglocaties. Die locaties moeten snel beschikbaar zijn en maximaal 500 vluchtelingen kunnen opvangen.

Ook Limburg wil wel kijken naar kleinere opvanglocaties. De provincie zegt geen mogelijkheden te hebben voor grote opvanglocaties.

Nog in overleg

De provincie Flevoland zegt 1750 extra plekken beschikbaar te stellen. Een deel van die plekken kunnen al snel in gebruik genomen worden.

Andere provincies laten weten nog in overleg te zijn met gemeenten en komen later met hun plannen voor opvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl