ANP
NOS Nieuws

Fractievoorzitters Tweede Kamer: stop met bedreiging en intimidatie

De fractievoorzitters van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer doen vanochtend in een open brief een gezamenlijke oproep om het debat over asielzoekers te voeren op basis van argumenten. "Stop met intimideren en bedreigen", staat boven het stuk, dat een initiatief is van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Alle partijen hebben het ondertekend, behalve de kleine groeperingen van Kamerleden die zich afsplitsten van hun fractie.

De politici maken zich zorgen over de toon waarop de discussie vaak wordt gevoerd en de dreigementen die daarbij klinken. "Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens", schrijven ze. Ook roepen ze op om volksvertegenwoordigers met rust te laten.

Wij betreuren dat dit in Nederland gebeurt.

Fractievoorzitters Tweede Kamer

In het stuk verwijzen de fractievoorzitters ook naar de positie van een van de ondertekenaars, PVV-leider Geert Wilders, die al jaren permanent wordt bewaakt: "De vrijheid is klein als er ieder uur van de dag beveiliging nodig is. Wij betreuren het dat dit in Nederland gebeurt."

Dinsdag werd bekend dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra een kogelbrief heeft gekregen. In de nacht van maandag op dinsdag werden de auto's van een GroenLinks-raadslid in het Noord-Hollandse Wormerland in brand gestoken. In die gemeente was dinsdagavond een druk bezochte bewonersbijeenkomst over asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl