Premier Rute en koning Willem-Alexander
NOS Nieuws

Rutte verdedigt loonsverhoging en belastingontheffing Oranjes

Premier Rutte verdedigt de inkomensverhoging en de belastingontheffing van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Dit deed hij woensdagavond tijdens het debat over de begroting van de koning. De premier vindt dat de Tweede Kamer afspraken heeft gemaakt over het inkomen van de Oranjes en dat zo'n afspraak niet opeens ongedaan gemaakt moet worden.

Ook vindt Rutte het rechtvaardig dat koning Willem-Alexander geen erfbelasting betaalt. En is hij niet van plan om een einde te maken aan de belastingontheffing op het inkomen en een deel van het vermogen. Hij wijst de wens van een groot deel van de Kamer af. "Ze betalen geen inkomstenbelasting en de koning betaalt geen erfbelasting", aldus de premier. "Over de rest, zoals btw, hun privévermogen en de ozb betalen ze wel."

Volgens Rutte is het belangrijk dat de leden van het Koninklijk Huis financieel onafhankelijk zijn. Hij wimpelt ook het PvdA-voorstel weg om de belastingvrijstelling op een deel van het vermogen af te schaffen. Rutte zegt dat het geld in allerlei stichtingen zit. "

"Dat het een lege huls is, is nieuws", reageert PvdA-Kamerlid Recourt verbaasd. Samen met D66 en SP vraagt hij de regering met een voorstel te komen, maar dat ziet de premier niet zitten.

Premier Rutte wil vrijstelling erfbelasting voor koning behouden

Tijdens een fel debat met D66-leider Pechtold verdedigde de premier ook de inkomensverhoging van de koning met 43.000 euro. De koningin krijgt er zo'n 17.000 euro bij en prinses Beatrix 18.000 euro. Pechtold is kritisch dat het koningshuis ieder jaar weer extra geld kost, bijvoorbeeld door de verbouwing van de paleizen en De Groene Draeck. De inkomensstijging komt vanwege het loslaten van de nullijn van ambtenaren.

Speelbal

Rutte wijst erop dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de regel dat de koning het salaris van de vicepresident van de Raad van State volgt. "Je kunt dat niet van geval tot geval bekijken. Dan wordt de koning een speelbal", zei de premier tegen Pechtold. "U moet niet weglopen van uw verantwoordelijkheden." Pechtold vindt een inkomen van ruim 800.000 euro meer dan genoeg en snapt de inkomensverhoging niet. Dat vindt ook de SP.

Premier Rutte verdedigt de salarisverhoging van de koning en koningin

Rutte laat wel een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar de onderhoudskosten van De Groene Draeck. Tot verbazing van de Tweede Kamer kost het opknappen van de boot jaarlijks 95.000 euro, terwijl het veel goedkoper zou kunnen, blijkt uit offertes.

"Ik heb in mijn leven misschien tien keer gezeild, dus ik heb er geen verstand van", aldus Rutte. "Dus laten een onderzoek doen naar de kosten en de intensiteit van het onderhoud. Dan hoeven we hier niet te praten over hoe vaak we het schip moeten lakken."

De koninklijke familie in De Groene Draeck bij Sail Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl