MH17-rapport belangrijk voor nabestaanden bij verwerking ramp
Dinsdag publiceert de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn rapport over de vliegramp met vlucht MH17. Voor de nabestaanden is het een belangrijk moment, omdat het rapport antwoord geeft op vragen waarmee zij al vijftien maanden zitten.
"Het is heel belangrijk dat het rapport wordt geopenbaard", zegt Evert van Zijtveld, vice-voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. "In een jaar is veel gebeurd, met de identificaties en begrafenissen. De meeste nabestaanden hebben dit kunnen afsluiten."
Het is een onderdeel van het verwerkingsproces.
"De volgende fase is dat nabestaanden willen weten wat er gebeurd is. Niet iedereen, maar veel nabestaanden willen wel de feiten hebben. Het is een onderdeel van het verwerkingsproces", zegt Van Zijtveld, die zelf zijn twee kinderen en schoonouders verloor bij de ramp.
Het rapport geeft antwoord op vier vragen: wat is de oorzaak van de ramp, waarom vloog de MH17 boven conflictgebied, waarom duurde het twee dagen voor de volledige passagierslijst werd vrijgegeven en wat hebben de passagiers ervan gemerkt?
"Persoonlijk wil ik alles wel weten", zegt Van Zijtveld. "Maar welk deel van het rapport het belangrijkst is, verschilt per nabestaande. Ik denk dat er vrij weinig nabestaanden willen weten wat er is gebeurd met de passagierslijsten. Dat is natuurlijk al lang klaar."
Welke raket maakt niet uit
"Ik verwacht zelf niet dat er nieuwe inzichten uit de rapporten komen. Alle scenario's zijn wel bekend. De vraag is: wat is het wel. Is het een Buk-raket of een andere raket? Het maakt eigenlijk voor de nabestaanden niet uit wat voor raket het geweest is", denkt Van Zijtveld.
"Ze zijn uit de lucht geschoten, dat is een feit. Ze zijn vermoord en het heeft verschrikkelijk lang moeten duren voor ze thuis zijn gekomen. Dat zijn de feiten."
De afgelopen vijftien maanden is al veel bekend geworden over de vliegramp. Afgelopen week nog vertelde een voormalig lid van het onderzoeksteam dat er deeltjes van een Buk-raket bij de slachtoffers zijn aangetroffen.
Het rapport moet volgens Van Zijtveld vooral duidelijkheid scheppen: "Als je kijkt naar wat voor informatiestroom we krijgen, dan weet je niet wat nou de feiten zijn. Die feiten worden hopelijk dinsdag bekendgemaakt."
Schuldvraag
Het rapport van de Onderzoeksraad buigt zich niet over de schuldvraag, daarvoor loopt een ander traject. Volgens Van Zijtveld is het onvermijdelijk dat de schuldigen gevonden worden en daarna berecht. "Ja, daar ben ik van overtuigd. Het zou een schande zijn als dat niet zo zou zijn. Als het niet gebeurt, belanden we in een rechteloze staat. De daders moeten worden opgepakt en ze moeten hun straf krijgen. Dat zal gebeuren."