Jack Dorsey wordt permanent de topman van Twitter AFP

De raad van commissarissen van Twitter heeft mede-oprichter Jack Dorsey aangesteld als bestuursvoorzitter. Opvallend is dat hij ook de topman blijft bij Square, een bedrijf dat hij in 2009 oprichtte. In feite krijgt Twitter dus een parttime baas, iets wat de raad in eerste instantie niet wilde.

Dorsey wacht een zware taak: hij moet Twitter weer aantrekkelijk maken voor de massa. Het platform, dat in 2006 werd opgericht, verliest snel aan populariteit. Ook al komen er volgens Twitter zelf nog altijd mondjesmaat mensen bij, de meeste mensen hebben hun aandacht verlegd naar andere netwerken. Vooral Instagram, WhatsApp en Snapchat zijn nu populair.

Voor journalisten

Een veelgehoorde klacht is dat Twitter een te grote informatiestroom is. Dat is voor journalisten ideaal, want zo kunnen ze het belangrijkste nieuws van de dag er makkelijk uitfilteren. Maar naast journalisten en wat fanatiekelingen, lijken er weinig mensen te zijn die constant hun tijdlijn checken en dus bijna alle Twitter-berichten lezen. 

Twitter erkent dat en bedacht de laatste maanden functies om het gebruikers makkelijker te maken. Zo lanceerde het platform in januari het 'Terwijl je weg was’-overzicht. Dit zijn een aantal tweets, bovenin aan de tijdlijn, die een korte samenvatting geven 'van wat er is gebeurd'. 

Maar journalisten en gebruikers van het eerste uur hebben daar weer minder mee en dat is een dilemma voor het platform. Aan de ene kant wil het graag de massa bereiken, aan de andere kant wil het medium zijn trouwste doelgroep niet te veel afvallen. 

Alles is mogelijk

Waar zijn voorganger Dick Costolo, die in juli opstapte, weinig grote veranderingen doorvoerde, zet Dorsey waarschijnlijk wel het mes in fundamentele functies. 

Zo wordt er sinds deze week gespeculeerd over de vraag hoe lang tweets nog zullen bestaan uit 140 tekens. Twitter zou overwegen gebruikers meer ruimte te geven. Hoe, daar is nog weinig over bekend. Daarnaast zei Dorsey in juli tijdens de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal dat hij alle opties openhoudt.

Volgende week donderdag houdt Twitter volgens Digiday een evenement voor adverteerders. De verwachting is dat het platform daar meer bekend gaat maken over Project Lightning. Dat is een nieuwe functie waarmee gebruikers straks via de apps van het platform live evenementen kunnen volgen. 

STER reclame