Het gaat niet goed met Twitter. Kan een nieuwe baas dat veranderen?
Met het vertrek van de directeur is de onrust bij Twitter compleet. Gisteren maakte Dick Costolo bekend dat hij na vijf jaar stopt bij het sociale netwerk. Het gaat al langer niet goed bij het bedrijf en hij kon daar geen verandering in brengen. Een van de oprichters en voormalig directeur van het bedrijf, Jack Dorsey, keert tijdelijk terug als hoogste baas.
Twitter bestaat volgend jaar tien jaar en is dus iets jonger dan Facebook. Maar waar Mark Zuckerberg al elf jaar de baas is van zijn bedrijf, zit dat bij Twitter heel anders anders. Tussen 2006 en 2010 kreeg het bedrijf maar liefst drie nieuwe directeuren. Eerst Jack Dorsey, toen Evan Williams en vervolgens Costolo. Vooral de eerste twee vochten elkaar de tent uit, vaak met de hulp van grote investeerders, zo blijkt uit het boek Hatching Twitter van The New York Times-journalist Nick Bilton.
'De baas ondermijnen'
Uiteindelijk besloot de raad van commissarissen, waar tradititegetrouw bij techstartups een aantal investeerders inzitten, dat Costolo het roer in 2010 moest overnemen. Hij kwam van Google en werd in eerste instantie de tweede man van het bedrijf. Ironisch genoeg twitterde hij op zijn eerste dag dat zijn eerste taak het 'ondermijnen van de directeur' zou zijn.
Toen Costolo in 2010 directeur werd, ging het nog goed met Twitter. Het netwerk groeide en de verwachting was dat deze groei de jaren daarna zou doorzetten. In 2013 ging het bedrijf naar de beurs en maakte een vliegende start.
Maar daar kwam al snel de klad in. In de afgelopen jaren is de waarde van het bedrijf enorm gestegen en het draait ook steeds meer omzet. Maar het lukt Twitter niet om ook meer gebruikers aan te trekken, een essentiële voorwaarde om op lange termijn ook te blijven groeien.
In Nederland is er zelfs al een aantal jaar sprake van een daling van het aantal gebruikers.
Meer apps
Er moet dus iets gaan veranderen. Maar wat? Daar wordt al maanden flink over gediscussieerd. Zo wordt er vaak gesuggereerd dat er meerdere Twitter-apps zouden moeten komen. Bijvoorbeeld één waarmee alleen gechat kan worden (DM's, in Twittertaal) en een die het nieuws van de dag samenvat.
Tot nu toe leek Twitter weinig met deze suggesties te doen. Er is nog altijd een app, die veel kritiek krijgt, vooral van gebruikers die al jaren twitteren. De app zou bijvoorbeeld te veel advertenties bevatten en weinig innovatief zijn. De laatste tijd lijkt er wel wat ontwikkeling te zijn, zoals een samenvatting bovenin de app als je een tijdje niet online bent geweest. Maar ook die functie zal niet honderden miljoenen extra gebruikers trekken.
Open brief
Na de laatste, teleurstellende, kwartaalcijfers beginnen steeds meer investeerders zich te roeren. Zo schreef de bekende Twitter-investeerder Chris Sacca een open brief waarin hij in 8000 woorden vertelde wat er volgens hem moet veranderen. Of zijn verhaal ook invloed heeft gehad, blijft onduidelijk.
Toch zijn de meeste deskundigen het er wel over eens dat Costolo waarschijnlijk onder grote druk is vertrokken. Al zegt hij zelf dat het een geheel vrijwillige keuze was.
Wie komt er na Dorsey?
De nieuwe directeur staat een aardige klus te wachten. Jack Dorsey, die voorlopig de honneurs waarneemt, zegt zelf weinig te willen veranderen aan de strategie die nu wordt gevoerd. Of hij daar over een paar maanden nog steeds zo over denkt en of hij er dan nog zit, is de vraag.