President Poetin en president Assad tijdens een bezoek van Assad aan Moskou in 2005 AFP

De VS en Europa kunnen niet langer heen om de rol die Rusland speelt in de oorlog in Syrië. Door samenwerking met de Russen hoeft Assad het veld voorlopig nog niet te ruimen, verwacht defensie-specialist Ko Colijn.

"De VS vindt dat Assad onmiddellijk weg moet, maar dat standpunt zullen ze moeten bijdraaien. Ze hebben Poetin hard nodig om een eind te maken aan de oorlog in Syrië", aldus Colijn. Vanmiddag spreken Obama en Poetin elkaar bij de VN in New York. Het is de eerste keer in bijna een jaar dat de twee elkaar ontmoeten.

Doorslaggevende rol

Colijn, directeur van Instituut Clingendael, verwacht dat Poetin daar zal afdwingen dat zijn bondgenoot Assad wordt betrokken bij een oplossing voor de oorlog. De Russen hebben hun steun aan de Syrische president de afgelopen tijd opgeschroefd en zijn daardoor een belangrijke partij. 

Ook in de strijd tegen IS kunnen de Russen en Assad een doorslaggevende rol spelen. Amerikaanse en Europese bombardementen op IS hebben niet veel uitgehaald en er is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen uit Syrië.

Patstelling

"Daardoor draaien de Europese landen en de VS nu langzaam hun standpunt bij dat Assad onmiddellijk moet vertrekken. De strijd zal voorlopig vooral tegen IS gericht zijn", zegt Colijn.

Volgens Colijn is het conflict in Syrië in een patstelling gekomen. "De Amerikaanse strategie om met minimale militaire middelen tot een machtswisseling in Damascus te komen is mislukt. Resultaten blijven uit. De oorlog heeft aan zo'n 250.000 mensen het leven gekost, maar we zijn geen stap verder." 

STER reclame