NOS Nieuws

Obama: bereid met Rusland en Iran samen te werken in Syrië-crisis

Obama bij de VN vergadering

In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft president Obama zich bereid verklaard samen te werken met Rusland en Iran om de oorlog in Syrië te beëindigen. Maar een toenadering tot de Syrische president Assad sloot Obama uit.

Hoe kan de wereld onderhandelen met Assad, "een tiran die bomvaten gooit op onschuldige kinderen", vroeg Obama zich af. Hij zei met andere landen te willen werken aan een geleidelijke omslag naar een Syrië zonder Assad.

Gesprek met Poetin

Obama spreekt later vandaag in de marge van de Algemene Vergadering met de Russische president Poetin over de oorlog in Syrië, die in de afgelopen vier jaar een kwart miljoen levens heeft geëist. De twee zijn het hartgrondig oneens over de juiste strategie.

Poetin steunt Assad en wil dat een internationale coalitie diens regeringsleger steunt om Islamitische Staat uit te schakelen. Rusland heeft de laatste weken meer tanks en adviseurs naar Syrië gestuurd.

Obama maakte ook bekend dat de VS meer vluchtelingen uit Syrië gaat opnemen en extra geld beschikbaar stelt voor de opvang van de Syriërs die hun land zijn ontvlucht.

Rusland

Obama haalde in zijn toespraak stevig uit naar "sterke staten die zwakkere hun wil opleggen", refererend aan Rusland dat vorig jaar de Krim annexeerde en zich bemoeit met de binnenlandse oppositie in Oekraïne.

Obama noemde de Russische koers "een flagrante schending van de integriteit van Oekraïne" die de internationale sancties tegen het land rechtvaardigt.

"We kunnen niet terugkeren naar de oude tactiek van onderdrukking en geweld", zei Obama. Hij voegde toe dat dergelijke nieuwe en gevaarlijke ontwikkelingen de vooruitgang van de afgelopen decennia bedreigen.

Obama wees ook op positieve ontwikkelingen, zoals de toenadering tussen de VS en Cuba, en de afspraken met Iran over het terugbrengen van de nucleaire activiteiten van dat land.

Wouter Zwart in New York

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl