Strijders van Islamitische Staat
NOS Nieuws

Rusland doet mee aan anti-IS-centrum in Bagdad

Rusland heeft met Irak, Iran en Syrië een anti-terrorismecentrum opgezet in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar moet informatie worden verzameld over terreurbeweging Islamitische Staat.

In de toekomst kan vanuit het centrum de militaire strijd tegen IS worden aangestuurd, melden Russische media.

Bezorgdheid

Volgens een Iraakse legerwoordvoerder komt de samenwerking voort uit Russische bezorgdheid over de duizenden Russen die meevechten met Islamitische Staat. De groepering heeft grote delen van Irak en Syrië veroverd en daar een eigen 'kalifaat' uitgeroepen.

De Russische betrokkenheid bij het initiatief in Irak valt samen met een grotere bemoeienis van het Kremlin met de oorlog in buurland Syrië. Rusland heeft steeds president Assad gesteund en voert nu de hulp aan het Syrische leger op, naar eigen zeggen om IS uit te schakelen.

Niet effectief

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zijn de luchtaanvallen op IS in Syrië en Irak door een internationale coalitie onder aanvoering van de Verenigde Staten niet effectief genoeg.

Moskou en de VS beraden zich op samenwerking in de strijd tegen IS. Naar verwachting spreken de presidenten Poetin en Obama elkaar hier morgen over in New York, ter gelegenheid van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl