ANP
NOS Nieuws

Poetin: samen met leger Syrië strijden tegen IS

Volgens de Russische president Poetin kan alleen een brede internationale coalitie samen met het Syrische regeringsleger en de Koerdische milities de strijd tegen Islamitische Staat winnen. In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties benadrukte Poetin dat islamitische landen een sleutelrol moeten spelen in die samenwerking.

Poetin haalde hard uit naar de westerse landen die jarenlang de gematigde oppositie tegen de Syrische president Assad hebben gesteund en bewapend. Daardoor is de terroristische dreiging alleen maar gegroeid, zei Poetin.

Schuld van het Westen

Hij wees erop dat westerse bemoeienis met de Arabische wereld geleid heeft tot het ontstaan van IS. Volgens hem hebben de Amerikaans-Britse invasie van Irak in 2003, de omverwerping van de Libische dictator Kadhafi en de oppositie tegen Assad mensen in de armen gedreven van de terroristen.

De president verdedigde de recente grotere steun van Rusland aan het regeringsleger van Assad met de verzekering dat die niets te maken heeft met Russische ambities in de regio.

Obama bij de VN vergadering

Volgens Washington is de Russische bemoeienis niet zozeer gericht tegen IS, maar vooral bedoeld om het regime van Assad in het zadel te houden. Maar Rusland kan het terrorisme eenvoudigweg niet accepteren, zei Poetin.

Samenwerken

Hij riep alle betrokken landen op om gezamenlijk in actie te komen tegen de extremisten van IS. Eerder vandaag deed president Obama een soortgelijke oproep, maar dan om tot een politieke oplossing te komen, waarin de val van president Assad onvermijdelijk is. Obama zei bereid te zijn daarin samen te werken met Rusland en Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl