NOS Nieuws

Politie onderhandelt met man aan boord van Thalys

  • Robbert Bas / NOS

Op station Rotterdam Centraal onderhandelt de politie met een man die zich heeft opgesloten in het toilet van de Thalys. De politie heeft een groot deel van Rotterdam CS afgezet en enkele winkels ontruimd.

Er zijn op dit moment verschillende arrestatieteams en een antiterreur-eenheid op het perron waar de Thalys staat. Er is een politiehond op het station aangekomen die het arrestatieteam moet helpen om contact te leggen met de man. Het is niet duidelijk of de man gewapend is.

In eerste instantie werden de perrons 1 tot en met 7 afgesloten, maar later werden op last van de politie ook spoor 8 ontruimd. Al het treinverkeer rond Rotterdam Centraal ligt stil.

Onderhandelingen

Een korpsonderhandelaar en een arrestatieteam zijn in de trein. Zij proberen contact te leggen met de man in het toilet. "Het is de bedoeling om de man uit zichzelf de Thalys te laten verlaten", zegt een woordvoerder van de politie. "Als dat niet lukt gaan we andere middelen inzetten." Er is inmiddels ook een politiehelikopter ingezet.

Op beelden van het station is te zien hoe zwaarbewapende agenten enige tijd buiten de trein met schilden voor een geopende deur stonden. Daarna trokken ze zich echter weer terug naar een positie en stelden ze zich verdekt op achter de gele vertrekborden iets verder op het perron.

Politiebronnen zeggen dat het gaat om iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Dat zeggen ook getuigen die de man aan boord zag gaan. Zij schatten dat hij niet ouder is dan dertig.

Aan boord gesprongen

De Thalys en een deel van Rotterdam Centraal werden vanochtend ontruimd nadat een man op het laatste moment aan boord was gesprongen en zichzelf in het toilet had opgesloten.

De passagiers staan sinds de vroege ochtend in de stationshal te wachten. Volgens een van de reizigers is de sfeer rustig.

Thalys meldt op zijn website dat er door een "interventie van de ordediensten in het station van Rotterdam" zeker enkele uren vertraging is. "We houden u op de hoogte zodra we meer nieuws hebben", zegt het bedrijf in een reactie op de vraag van een passagier.

Aanslag

Vorige maand probeerde een 26-jarige man een aanslag te plegen in de Thalys die onderweg was naar Parijs. Hij werd overmeesterd door een Amerikaanse student, een Amerikaanse militair en een Britse zakenreiziger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl