"Eerst werd de coupé voor ons ontruimd. We konden daar niets van zien, maar buiten zagen we daar wel mensen naar kijken. Daarna werd ons gezegd dat we de trein zo snel mogelijk moesten verlaten."

De vrouw die dit in het NOS Radio 1 Journaal zei, zat in de Thalys die op het Rotterdamse Centraal Station werd ontruimd. Ze was onderweg naar Parijs, maar staat nu al enkele uren achter de rood-witte politielinten te wachten op wat er gaat gebeuren. De ontruiming van de trein ging rustig, zegt ze. "Er was geen paniek."

Telefoon

Ook Liza Jansen zat in de trein. "Ik dacht, hier gebeurt iets onprettigs", toen ze hoorde dat de passagiers de Thalys moesten verlaten. Kort daarna werd een groot deel van het station ontruimd. Nu maakt ze zich nog meer zorgen, want nu het zo lang duurt moet het wel ernst zijn.  

Jansen hoorde in de trein dat een man op de wc zat die er niet uit wilde komen. Meer informatie was er niet. Ze heeft de man niet gezien. "We hebben niets over hem gehoord, we weten niet wie het is."

Toen de passagiers de trein uit waren, zag Jansen politie-agenten met mitrailleurs de trap op rennen. Volgens Jansen is iedereen vrij rustig. "De meesten kijken op hun telefoon of er nieuws is, want hier horen we erg weinig."

STER reclame