Vluchtelingen breken door een poltiebarricade in Kroatië
NOS Nieuws

Vluchtelingen in Europa: wat gebeurde er vandaag?

In Kroatië braken honderden vluchtelingen door een politiebarricade bij een treinstation en Nederlandse gemeenten regelden na een noodoproep van het kabinet in één dag in totaal 2000 extra slaapplekken voor asielzoekers.

Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag rond de stroom vluchtelingen die door Europa trekt.

Bulgaarse militairen

Bulgarije stuurt vandaag militairen naar de grens met Turkije om een grote toestroom van vluchtelingen te voorkomen. De Bulgaarse minister van Defensie vreest dat de komende tijd veel asielzoekers voor een route door zijn land te kiezen. Door de invallende herfst wordt de boottocht van Turkije naar Griekenland te gevaarlijk.

Ook Duitsland gaat de controle opvoeren. Bij de grens met Tsjechië wordt extra gesurveilleerd om zo mensenhandelaren tegen te houden. De Tsjechische premier spreekt van een tijdelijke reactie op een "eindeloze" vluchtelingencrisis.

In Griekenland krijgt de aanhoudende stroom migranten mogelijk ook politieke gevolgen. Dit weekend zijn er verkiezingen en de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad ziet kansen. "Nee tegen de illegalen. Wij zullen niet toelaten dat we een minderheid worden in ons eigen land", schreeuwen aanhangers bij een verkiezingsbijeenkomst. Gouden Dageraad is momenteel de derde partij van Griekenland en verwacht zondag hoge ogen te gooien.

'Het is hier ellendig, we zijn moe'

Ook onrust in Kroatië. Enkele honderden vluchtelingen breken daar door een politiebarricade en gaan te voet verder in de richting van de hoofdstad Zagreb. De groep zat enkele uren te wachten op een trein, maar de asielzoekers vreesden dat deze hen naar een kamp zou brengen waar ze zouden worden vastgehouden.

De afgelopen dagen kwamen ruim 7000 vluchtelingen Kroatië binnen op weg naar West-Europa. "Kroatië is daar totaal niet op voorbereid", zegt correspondent Marcel van der Steen. "Het land heeft geen maatregelen genomen, terwijl deze vluchtelingenstroom te verwachten was."

Koenders

Sinds de grens met Hongarije gesloten is, reizen de migranten via Kroatië. Deze aanpak van Hongarije werkt overigens niet, zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. "Dit is niet de methode om de problematiek op te lossen." Koenders hoopt dat er volgende week woensdag, op een EU-top over de vluchtelingencrisis, een plan voor een gezamenlijke aanpak komt.

'Opvang in de regio niet de oplossing'

Gezien zijn juridische uitzonderingspositie hoeft Denemarken niet mee te doen aan de verplichte verdeling van asielzoekers over Europa, maar het land wil toch duizend vluchtelingen opnemen. Daarnaast belooft het land 100 miljoen euro te doneren voor de opvang van vluchtelingen in de regio van herkomst. Op deze manier probeert Denemarken uit te stralen dat het wil meewerken aan een oplossing voor de vluchtelingencrisis.

Eerder zegde Nederland al zestig miljoen euro toe voor opvang in de regio. Dat is bij elkaar nog lang niet genoeg, zegt de VN. Er is dit jaar zeker 4,5 miljard nodig om de vluchtelingen uit het Midden-Oosten in de regio te kunnen opvangen. Een oplossing voor het werkelijke probleem is het niet, zegt Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn: "Alleen als het conflict in Syrië wordt beëindigd, zal de stroom vluchtelingen naar Europa opdrogen."

Aboutaleb: Rotterdam heeft snel kunnen handelen

In Nederland voert de marechaussee weer extra controles uit langs de grens. De brigades krijgen hulp van de landmacht. Het is vooral de bedoeling om mensensmokkelaars op te pakken en de gebruikte routes van de smokkelaars in kaart te brengen.

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel wordt de komende tijd als het goed is minder zwaar belast, want er komen ook centra in Amsterdam, Rotterdam en Budel. "Als vluchtelingen geregistreerd zijn en hun status bekend is, kunnen het COA en de IND veel sneller zorgen voor een vlotte doorstroom", zegt Paul van Musscher van de Nationale Politie. Die doorstroom verloopt nu door de grote drukte niet altijd even soepel, zegt de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland.

Niemand op straat

Na een noodoproep van het kabinet regelen de Nederlandse gemeenten bij elkaar 2000 extra slaapplekken voor vluchtelingen. Voor de komende nacht zijn daarmee voldoende bedden en hoeft er niemand op straat te slapen, zegt staatssecretaris Dijkhoff van Justitie. Rotterdam was een van de eerste gemeenten die aangaven bedden beschikbaar te hebben.

In Nijmegen komen zo'n 300 belangstellenden af op een bewonersbijeenkomst over de komst van de noodopvang in het recreatiegebied Heumensoord. Veel mensen tonen begrip, maar er zijn ook zorgen. "We begrijpen alle bezwaren, maar we kunnen niet anders, we moeten die mensen opvangen", zegt de Nijmeegse burgemeester Bruls. Hij belooft dat er meer politie zal worden ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl