Asielzoekers op het Deense station Padborg, op doorreis naar Zweden
NOS Nieuws

Denemarken wil geen vluchtelingen, maar zegt wel 100 miljoen toe

Denemarken heeft voor dit jaar en volgend jaar 100 miljoen euro toegezegd voor de opvang van asielzoekers. Hoe en waar het geld moet worden ingezet heeft premier Rasmussen niet nader omschreven, maar het geld is specifiek bedoeld voor opvang van vluchtelingen in hun regio van herkomst.

Verder gaat Denemarken "op vrijwillige basis" duizend asielzoekers opnemen "in het licht van de buitengewone situatie", zei Rasmussen op een persconferentie. Voorwaarde is wel dat Europa het eens wordt over een gemeenschappelijke oplossing voor de vluchtelingencrisis.

Denemarken wil niet meedoen met de verplichte herverdeling van 160.000 vluchtelingen over de lidstaten van de Europese Unie, zoals de Europese Commissie wil, en hoeft dat ook niet. Samen met Groot-Brittannië en Ierland hebben de Denen een juridische uitzonderingspositie in de EU waar het gaat om de verdeling van vluchtelingen.

Niet welkom

De centrum-rechtse regering van premier Rasmussen is aan de macht gekomen met de belofte om het aantal vluchtelingen sterk te verminderen. De uitkeringen voor vluchtelingen die in Denemarken verblijven zijn gehalveerd. En in de landen rondom Syrië zijn advertenties geplaatst om uit te leggen dat je als asielzoeker in Denemarken weinig kans maakt op toelating.

"We kunnen onze grenzen niet voor jan en alleman openstellen", zei de premier. "We zouden economisch en cultureel gezien niet in staat zijn dat op te vangen."

Gebaar

Dat ontmoedigingsbeleid heeft effect, zegt correspondent Rolien Creton. Vluchtelingen weten via sociale media precies wat er speelt en trekken de conclusie dat ze niet welkom zijn in Denemarken.

Met het toegezegde geld en het aanbod om een relatief kleine groep asielzoekers op te nemen lijkt Kopenhagen vooral een gebaar te willen maken. Vanmiddag had Rasmussen in Brussel voor ontmoetingen met onder meer de president van de Europese Raad Donald Tusk.

Denemarken is bang voor zijn imago en wil er niet op staan als het Hongarije van West-Europa. Maar echt royaal kun je dat gebaar niet noemen, stelt Rolien Creton. Denemarken probeert uit te stralen dat het wil meedoen aan een oplossing van de vluchtelingencrisis.

"Duizend vluchtelingen is niet veel, hoe je het ook wendt of keert. Zweden heeft bijvoorbeeld alleen al afgelopen week meer dan 5000 vluchtelingen opgenomen en verwacht er dit hele jaar een kleine 100.000."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl