Syrisch jongetje in een vluchtelingenkamp in Libanon
NOS Nieuws

'Geld voor opvang in regio lost vluchtelingenprobleem niet op'

Het geld dat landen beschikbaar stellen voor opvang van vluchtelingen in de regio van herkomst leidt niet tot de oplossing van het vluchtelingenprobleem. Volgens Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn zal het de stroom asielzoekers hoogstens iets doen afnemen. "Als je ergens zit waar je niet genoeg te eten hebt en je kinderen niet naar school kunnen, ga je weg", zegt Van Hoorn.

Denemarken beloofde vandaag 100 miljoen te doneren voor de opvang van asielzoekers in de regio. Eerder al zegde Nederland 60 miljoen toe. Het geld zal worden gebruikt voor de bouw van nieuwe opvangkampen in de buurlanden van onder meer Syrië. De VN denk dat er zeker nog 1,5 miljard nodig is om alle vluchtelingen daar te kunnen opvangen.

'Uiteindelijk zul je vluchtelingen blijven houden'

Volgens Van den Hoorn zitten landen in het Midden-Oosten helemaal niet te wachten op nog meer opvangkampen voor gevluchte Syriërs, Irakezen en Jemenieten. "Hier in Libanon zie je dat veel Syriërs werk proberen te krijgen en daarmee de laagopgeleide Libanezen van de arbeidsmarkt stoten. Door de komst van vluchtelingen stijgen de prijzen van de huren en van levensmiddelen. Ze zullen het in Libanon niet hardop zeggen, maar ze zien de vluchtelingen graag vertrekken naar Europa."

Europa lonkt

Ook voor de vluchtelingen zelf is opvang in de regio vaak niet de oplossing. "Met het extra toegezegde geld zal er op termijn misschien genoeg voedsel en onderwijs zijn in de kampen, maar dan nog is er voor de vluchtelingen weinig toekomst. En dus blijft Europa lonken."

Het probleem zal dan ook bij de bron moeten worden aangepakt, zegt Van den Hoorn. "Alleen als het conflict in Syrië wordt beëindigd, zal de stroom vluchtelingen naar Europa opdrogen. Pas als de oorlog voorbij is, zien Syriërs weer perspectief in hun eigen land. Maar ik zie voorlopig nog geen oplossing voor het conflict, dus de stroom asielzoekers zal voorlopig aanhouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl