Gemeeenten bieden 2000 slaapplekken voor vluchtelingen
NOS Nieuws

Gemeenten bieden in een dag 2000 extra slaapplekken

Gemeenten hebben na een noodoproep van het ministerie van Veiligheid en Justitie in totaal 2000 extra slaapplekken geregeld. Ook voor vannacht zijn daarmee voldoende bedden. Niemand hoeft op straat te slapen, zegt staatssecretaris Dijkhoff.

In een brief aan burgemeesters van de grote steden riep het ministerie op om voor de komende dagen 1500 slaapplaatsen te regelen. Voor vanavond waren er 750 slaapplekken nodig.

Rotterdam

Rotterdam was een van de eerste gemeenten die te kennen gaven vandaag nog bedden beschikbaar te hebben. Er slapen vannacht 150 vluchtelingen in een sporthal bij de Erasmus Universiteit. Er kunnen er 250 slapen. In de sporthal hebben in het verleden onder meer 300 eerstejaarsstudenten geslapen.

Dijkhoff: gemeenten bieden 2000 slaapplekken
Aboutaleb: Rotterdam heeft snel kunnen handelen

Burgemeester Aboutaleb zegt dat het een eerste stap is. Hij wil voor de langere termijn meer doen, ook voor migranten die al een verblijfsstatus hebben en een woning nodig hebben.

'Spannend'

Ook de gemeente Roosendaal heeft hulp geboden. Daar kunnen vanavond 200 tot 250 asielzoekers slapen, maar het COA heeft nog niet bevestigd dat het gebruikmaakt van het aanbod, meldt de gemeente.

Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat het "elke dag weer spannend" zal zijn of er voldoende opvangplekken zijn. "Er blijft voorlopig behoefte aan opvang, het zijn grote aantallen om mee te dealen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl