Minister Hennis van Defensie tijdens het in dienst treden van het marineschip Karel Doorman
NOS Nieuws

Akkoord over loonsverhoging bij Defensie

Het ministerie van Defensie heeft een akkoord gesloten met de vakbonden CNV, ACOM, VBM en CMHF over een loonsverhoging voor defensiepersoneel.

De 42.000 militairen en 16.000 burgermedewerkers krijgen dit en volgend jaar 4,25 procent loon erbij en eenmalig 500 euro, bovenop 0,8 procent loonsverhoging eerder dit jaar.

FNV is tegen

Vakbond FNV heeft het akkoord niet ondertekend. De bond noemt die loonsverhoging een sigaar uit eigen doos, omdat die gepaard gaat met een verlaging van de pensioenopbouw. Daardoor kunnen volgens de bond de pensioenen uiteindelijk tot 15 procent lager uitvallen.

Het akkoord vloeit voort uit een overeenkomst begin juli tussen de vakbonden en de overheid over een loonstijging van ruim 5 procent in 2 jaar tijd. Ook bij die overeenkomst was de FNV niet betrokken. Gisteren ageerde de bond al tegen een akkoord voor 110.000 rijksambtenaren. De vakbond hoopt dat de leden van de andere vakbonden de akkoorden uiteindelijk zullen wegstemmen.

Het akkoord van nu gaat alleen over de lonen, het is dus nog geen compleet cao-akkoord. Er wordt namelijk nog door onderhandeld over arbeidsvoorwaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl