Rijksambtenaren voerden eerder dit jaar actie voor een cao
NOS Nieuws

Cao voor rijksambtenaren, FNV is tegen

De FNV roept rijksambtenaren op tegen het vandaag gesloten cao-akkoord te stemmen, omdat hun pensioen volgens de vakbond tot 15 procent achteruit gaat door dat akkoord.

Drie andere vakbonden (CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum) zijn wel voor. Onderhandelaars van die bonden hebben hun handtekening gezet onder het akkoord. De leden kunnen er de komende tijd over stemmen. De FNV hoopt dus dat ze het akkoord verwerpen.

'Loonsverhoging uit pensioenpot'

Het onderhandelaarsakkoord volgt op een overeenkomst begin juli tussen die drie bonden en de overheid over een loonstijging van ruim 5 procent in 2 jaar tijd. FNV is tegen die overeenkomst en tegen dit akkoord, omdat "de loonsverhoging voor een groot deel uit de pensioenpotten wordt betaald."

De FNV maakt zich al langer druk over wat de bond een sigaar uit eigen doos noemt. De bond heeft ook een kort geding aangespannen om de overeenkomst van tafel te krijgen. Dat dient volgende week donderdag.

De overeenkomst in juli geldt voor zo'n 600.000 politieagenten, leerkrachten, militairen, medewerkers van de rechterlijke macht en rijksambtenaren. Voor 110.000 rijksambtenaren is de overeenkomst nu dus uitgewerkt tot een cao-akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl